Portugalski ministar okoliša Joao Matos Fernandes izjavio je kako će vlada na aukcijama dodijeliti dozvole za gradnju 1.35 GW fotonaponskih elektrana, sada, kada je režim licenciranja promijenjen kako bi se to omogućilo. Vijeće ministara zemlje odobrilo je amandman na proces licenciranja koji mijenja način dodjele novih kapaciteta, objavljeno je u četvrtak. 

Aukcije

Do sada je to ovisilo o dostupnosti kapaciteta na mreži. Po novom, čiji je cilj pojednostaviti i skratiti birokraciju kako bi koristio potrošačima, licence za proizvodnju električne energije bit će dodijeljene putem aukcija. Budući da je solarna energija jedan od najjeftinijih oblika proizvodnje zelene električne energije, vlada će je nastojati ugovoriti po cijenama nižim od tržišne cijene. 

Na aukciji će se ovog ljeta naći veći projekti s feed-in premijskim tarifama a aukcija će se održati i za manje instalacije, uključujući fotovoltaike na krovovima, po fiksnoj tarifi. Expresso javlja da bi se vlada mogla susresti sa prigovorima od developera solarnih parkova koji nisu ishodili dozvole iako su im projekti već pred dovršetkom. Gradnja solarnih parkova krenula je još lani, a sugerira se da bi privatni PPA ugovori mogli biti prilika za neke investitore, neovisno o najavi ovih državnih aukcija. 

Velike investicije

U svom petogodišnjem Global Market Outlooku, SolarPower Europe predviđa da će Portugal dodati između 2,1 GW i 9,7 GW solarnih kapaciteta do 2023. Trenutno ima 670 MW fotonapona, ali je mnogo projekata u tijeku. Vlada je jučer priopćila kako želi povećati svoje solarni kapacitete za devet puta, što bi do 2030. godine dovelo do 6 milijardi eura (6,7 milijardi dolara) investicija, objavio je Renewables now. Portugal namjerava 80% energije proizvoditi iz OIE do 2030., a do 2050. želi biti ugljično neutralan.