Odabrani europski geotermalni inovatori godine

Autor: B.L. Objavljeno: 28.05.2020. 🕜 09:27 Lokacija: Bruxelles, Belgija

Ovogodišnji dobitnici su islandski projekt i njemačka tvrtka

Dobitnici ovogodišnje 'Europske nagrade Ruggera Bertanija za geotermalne inovacije' su islandski projekt Carbfix i njemačka tvrtka Eavor. Radi se o nagradi koju dodjeljuje Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC) u suradnji sa Ofenburškim velesajmom, a namijenjena je za tvrtke i projekte koji su ostvarili izvanredan doprinos na području geotermalne energije: inovativne proizvode, znanstvena istraživanja i inicijative. Danas EGEC okuplja 120 članica iz 28 zemalja: investitore u projekte, proizvođače opreme, elektroenergetske tvrtke, stručne udruge iz pojedinih zemalja, konzultante, istraživačke ustanove, geološke i geofizičke zavode i nadležna državna tijela i ustanove. 

Projektom Carbfix razvijena je tehnika za zahvaćanje ugljičnog dioksida i ostalih kiselih plinova koji su sastojci štetnih emisija i njihove pohrane u podzemne strukture tako da se u manje od dvije godine pretvore u čvrste stijene. To je mnogo kraće od uobičajenih postupaka za zahvaćanje i pohranu ugljičnog dioksida (CCS), kojima bi za takvu pretvorbu trebale stotine pa i tisuće godina. Radi se stoga o projektu koji nadilazi okvire geotermalne tehnike, već ima nezamisliv potencijal za dekarbonizaciju cijelog svjetskog gospodarstva.

Tvrtka Eavor razvila je geotermalni sustav u zatvorenoj petlji koji se sastoji od nekoliko dubokih vodoravnih bušotina koje su povezane s okomitm bušotinama čime se prevladavaju ograničenja dubokih geotermalnih sustava koji se uobičajeno oslanjaju samo na jednu okomitu bušotinu. Zahvaljujući primjeni termosifonskog efekta, time bi se geotermalnim elektranama trebalo omogućiti pokrivanje osnovnog, ali i vršnog opterećenja u elektroenergetskim sustavima.

U finaliste ovogodišnjeg natječaja za dodjelu nagrade ušle su još tri tvrtke: dvije njemačke i jedna nizozemska, izvijestio je EGEC. 

TAGOVI