Obnovljivi vodik kao ključ za potpunu dekarbonizaciju industrije

Autor: B.O. Objavljeno: 26.05.2020. 🕜 10:58 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Pokrenuta inicijativa 'Odaberite obnovljivi vodik'

Tvrtke Akuo Energy, BayWa r.e., EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, Ørsted, Vestas te udruženja SolarPower Europe i WindEurope, pokrenuli su ovaj tjedan inicijativu 'Odaberite obnovljivi vodik' (Choose Renewable Hydrogen) kako bi istaknuli ključnu ulogu obnovljivih izvora u gospodarskom oporavku koji je usklađen s Europskim zelenim planom

Inicijativa traži da, usred koronakrize i njezinih posljedica na svjetsko gospodarstvo, Europa pruži ruku najučinkovitijim, održivim i najisplativijim načinima kako bi dekarbonizirala vlastitu ekonomiju, među kojima se ističe vodik iz obnovljivih izvora. Naime, vodik, koji se u Europi dobiva iz sunčanih elektrana ili vjetroelektrana, ne onečišćuje i ne emitira stakleničke plinove, povećava energetsku sigurnost EU-a i dr., javlja udruženje WindEurope


Sektorska integracija 

Aurelie Beauvais, privremena izvršna direktorica udruženja SolarPower Europe, istaknula je kako su tehnologije obnovljivih izvora spremne biti okosnica Europskog zelenog plana. 

"Predstojeća Strategija integracije energetskog sustava i Strategija čistog vodika će biti od iznimne važnosti za pravu dekarbonizaciju Europe: one se trebaju temeljiti na golemom potencijalu električne energije iz obnovljivih izvora, što će poboljšati sektorsku integraciju, stvoriti milijune radnih mjesta i osigurati održivi vodik koji je potreban za modernizaciju i dekarbonizaciju europskih industrija", napomenula je. 


Najbolji plin 

Giles Dickson, predsjednik Uprave udruženja WindEurope, naglasio je kako se ne mogu elektrificirati sve industrije. Jer, određeni industrijski procesi i, primjerice, prijevoz teških tereta, i dalje će se oslanjati na plin. 

"A vodik iz obnovljivih izvora je najbolji plin", napomenuo je, dodajući kako je obnovljivi vodik potpuno čist plin koji će, usporedno s cjenovno prihvatljivijim obnovljivim izvorima, biti sve pristupačniji. 

"To će biti energija koja je nastala u Europi pritom stvorivši radna mjesta i europski rast. Vodik u paketu za oporavak? Naravno, ali neka bude obnovljivi vodik", zaključio je Dickson.

TAGOVI