Istraga o mogućim kaznenim djelima u projektu Krš-Pađene

Autor: B.O. Objavljeno: 01.06.2020. 🕜 09:23 Lokacija: Zagreb

Politika i gospodarstvo pod USKOK-ovim povećalom

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana (od kojih dvojica uz hrvatsko imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine), zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te davanja i primanja mita. 

Riječ je, javljaju mediji, o državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i bivšoj HDZ-ovoj gradonačelnici Knina Josipi Rimac, predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću, šefici kabineta ministrice poljoprivrede i članici Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ružici Njavro, pomoćnici ministra gospodarstva Ani Mandac, jednom od najbogatijih poduzetnika u BiH Milenku Bašiću i, među ostalim, Draganu Stipiću, izvršnom direktoru Bašićeve grupacije Lager u čijem vlasništvu je tvrtka C.E.M.P. iz Donjeg Stupnika, a koja je investitor u projekt gradnje vjetroelektrane Krš-Pađene na području Općine Ervenik i Grada Knina. 

Drugim riječima, osnovano se sumnja da su se Josipa Rimac i dr. dogovorili kako će, među ostalim, investitoru pribaviti znatnu nepripadnu dobit tako da ona, koristeći se svojim položajem i društvenim utjecajem, poduzme sve potrebne radnje kako bi toj tvrtki koja namjerava graditi vjetroelektranu, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta, osigurala dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora koji su potrebni za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

Tvrtka C.E.M.P. je odbacila tvrdnje o nezakonitim radnjama. 

TAGOVI