Obnovljivi izvori u SAD-u nadmašili ugljen

Autor: B.L. Objavljeno: 01.06.2020. 🕜 10:51 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Potrošnja energije iz obnovljivih izvora bila je 2019. veća od one iz ugljena

Potrošnja energije iz obnovljivih izvora u SAD-u u 2019. premašila je onu iz ugljena i to prvi put nakon 1885. godine (do tada je na prvom mjestu bila šumska biomasa!). Tako pokazuju podaci iz redovitog mjesečnog izvješća američke Uprave za informiranje o energetici (EIA). To istodobno znači nastavak trenda polaganog napuštanja ugljena u proizvodnji električne energije u SAD-u i uspona obnovljivih izvora, ponajviše sunčanih elektrana i vjetroelektrana

U usporedbi s 2018. godinom, u 2019. došlo do smanjenja potrošnje ugljena za čak 15%, dok je potrošnja obnovljivih izvora povećana za 1%. Istodobno je 2019. bila šesta godina za redom kako pada potrošnja ugljena, koja se sada spustila na najniže razine još od 1964. Najveći dio ugljena u proizvodnji električne energije pri tome je u posljednjih nekoliko godina nadomješten prirodnim plinom. Sve to ujedno znači napuštanje ugljena u američkoj energetici jer se ionako 90% ugljena u energetske svrhe troši u termoelektranama na ugljen.

S druge strane, potrošnja energije iz obnovljivih izvora u SAD-u raste već četvrtu godinu za redom, a 2019. proizvodnja u vjetroelektranama prvi put je premašila onu u hidroelektranama, izvijestio je američki portal 'Renewable Energy World'.


TAGOVI