Rafinerija u Rijeci konačno će biti modernizirana!

Autor: N.D. Objavljeno: 12.12.2019. 🕜 19:01 Lokacija: Zagreb

Najvažnija odluka hrvatske energetike u ovom desetljeću

Nakon godina taktiziranja i neodlučnosti velika odluka konačno je donesena - Rafinerija Rijeka bit će modernizirana!. Nadzorni odbor Ine danas je dao prethodnu suglasnost za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci, a uprava donijela jednoglasnu odluku o ulaganju, priopćeno je iz te kompanije. Nakon provedenih analiza, i sa punom potporom obiju strana - Hrvatske vlade i MOL-a, odobrena je investicija u riječku rafineriju, kažu u INA-i.

Zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.

Božićni poklon

To je velik korak i velika investicija, vrijedna 4 milijarde kuna. Radovi će početi iduće godine, a završetak se očekuje u prvom kvartalu 2023. godine. Velik je dan ovo za nas. Investicija je dvostruko veća od Pelješkog mosta - kazao je Sandor Fasimon, predsjednik uprave Ine. Ministar Ćorić je rekao kako je ovo najljepši božićni poklon za hrvatsku energetiku. Ovo je možda najveće ulaganje u Ini unatrag 20 godina i sjajan primjer kako unaprijediti naftni biznis. Odluka je bila jednoglasna, rekao je.

Vertikalno integrirana Ina ovom.odlukom je budućnost ne samo u teoriji nego i u praksi. Zahvalio je MOL-u na potpori ovakve odluke. Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa INA R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sustava kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit.

Novi smjer

Program uključuje koncentraciju djelatnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvaćati proizvodnju bitumena, što je odobreno u ožujku ove godine te se puštanje u pogon planira u 2021., zatim logističko središte te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti. Uz provođenje svih aktivnosti obuhvaćenih programom INA R&M Novi smjer 2023., nakon 2023. godine INA očekuje prosječan godišnji rast EBITDA od preko milijardu kuna. Ukupni investicijski ciklus INA-e iznosi 18 mlrd. kn (2,4 mlrd. USD) do 2024., doznajemo neslužbeno.

TAGOVI