Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

EPCG usvojila odluku o investicijskom planu

Autor: B.O. Objavljeno: 06.12.2019. 🕜 11:35 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Modernizacija postojećih elektrana, uz novu snagu iz obnovljivih izvora

Elektroprivreda Crne Gore usvojila je odluku o investicijskom planu za 2020 - 2024. godinu. Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, utvrđena izgradnja novih izvora električne energije, uz diverzifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Tako je utvrđeno kako je razvojni prioritet u nadolazećem razdoblju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, ponajprije iz Sunca i vjetra. 

EPCG je priopćila kako se stoga stvaraju preduvjeti za gradnju vjetroelektrane Gvozd. Projekt, čiji se puštanje u pogon očekuje koncem 2022., vrijedan je 60 milijuna eura. Također, u planu je gradnja sunčane elektrane Briska Gora u vrijednosti većoj od 200 milijuna eura. 


Razvojni smjer

Zatim, u usvojenom planu utvrđena je gradnja HE Komarnica snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 milijuna eura. K tomu, predviđena je gradnja HE Kruševo. 

Planom su detaljno definirana i ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana. Ulaganja u njih već su počela, a u nadolazećem razdoblju u HE Perućica bit će uloženo 60 milijuna eura, dok će u hidroelektranu Piva biti uloženo 15 milijuna eura. 

Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih dijelova crnogorskog elektroenergetskog sustava i od izuzetne je važnosti za njegovu stabilnost. Stoga je usvojenim investicijskim planom utvrđena i ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja u vrijednosti 45 milijuna eura. 

Inače, EPCG u sklopu plana namjerava zadržati isti smjer razvoja i ulaganja u sljedećem desetljeću, što podrazumijeva ukupne investicije veće od 700 milijuna eura.

TAGOVI