Obnavlja se osječki toplinarski sustav

Autor: B.L. Objavljeno: 10.12.2019. 🕜 13:58 Lokacija: Zagreb

Projekt u vrijednosti 78 mil. kuna sufinancira se europskim sredstvima

Projekt zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek koji provodi HEP Toplinarstvo u vrijednosti 78 mil. kuna sufinancirat će se s 46 mil. kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva, koja se dodjeljuju u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020' potpisan je još 9.12.2019. godine u Vukovaru. 

Riječ je o još jednom od projekata za koje je HEP uspješno povukao sredstava iz europskih fondova. Uz to, zamjena tog vrelovoda značajno će doprinijeti pouzdanosti i učinkovitosti toplinarskog sustava u Osijeku i omogućiti njegov daljnji razvoj.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2023. godine, a obuhvaća zamjenu 4 km postojećeg spojnog vrelovoda promjera 550 mm novim vrelovodom promjera 800 mm. Njegovim završetkom povećat će se sigurnost opskrbe toplinskom energijom i smanjiti gubici u distribuciji topline, što će dovesti do uštede na primarnom gorivu za njezinu proizvodnju i smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

Toplinarski sustav u Osijeku kojim upravlja HEP Toplinarstvo toplinom opskrbljuje više od 11 000 stanova i poslovnih prostora, odnosno oko 25% osječkog stambenog fonda, dok parom opskrbljuje industrijske, odnosno tehnološke potrošače, objavio je Sektor za korporativne komunikacije HEP-a.

TAGOVI