Poljska planira ugljen zamijeniti nuklearnom energijom

Autor: N.D. Objavljeno: 08.03.2021. 🕜 11:52 Lokacija: Varšava (Poljska)

Varšava je saveznika za izgradnju nuklearnih elekrana pronašla u SAD-u

Mađarska je sada šesta europska zemlja koja je iznijela svoj plan napuštanje ugljena, najavljujući da će zatvoriti svoju posljednju preostalu elektranu na ugljen 2025. a gradit će nove blokove u NE Paks. U međuvremenu, Poljska objavljuje da će se njena prva nuklearna elektrana graditi u Gdanjsku, a druga vjerojatno na mjestu TE na ugljen Belchatów. Poljska energetska politika za 2040. temelji se na pravednoj tranziciji, energetskom sustavu bez emisija i dobroj kvaliteti zraka. Kao dio ove politike, Poljska planira izgraditi šest nuklearnih jedinica do 2043. godine. 

Poljski državni tajnik za stratešku energetsku infrastrukturu Piotr Naimski rekao je radijskoj postaji RMF FM 3. ožujka da će se prva jedinica graditi u Gdanjsku i da očekuje se da će započeti s radom 2033. godine. Druga nuklearna elektrana najvjerojatnije će biti izgrađena u Belchatówu, dodao je. 

Neće biti lako ni jeftino

Na pitanje može li Poljska priuštiti svoj program nuklearne elektrane, rekao je: "Da, Poljska će si to moći priuštiti. Hoće li to biti lako? Ne. Bit će vrlo, vrlo teško." Novac za njegovu čistu energetsku tranziciju "dolazit će iz našeg proračuna, velikim dijelom ili većim dijelom a imat ćemo i novca iz europskih fondova". Naimski je prošlog tjedna objavio da su diplomatske note koje su Poljska i SAD razmijenile prošle godine o suradnji u razvoju poljskog programa civilne nuklearne energije službeno stupile na snagu. 

To znači da SAD sada ima 18 mjeseci da pripremi i tehnologiju i ponudu za financiranje izgradnje nuklearnih elektrana u Poljskoj, rekao je. Poljska vlada izjavila je u rujnu prošle godine da planira postupno ukidati ugljen brže od svoje ranije izražene ambicije. 

Udio ugljena u energetskom miksu trebao bi pasti na 35,6-56% za 10 godina, što je u suprotnosti s 56-60% predviđenih vladinim izvješćem u studenom 2019. Prema najnovijem planu, udio ugljena u potrošnji energije mogao bi pasti na 11-28% do 2040. godine, ovisno o tome hoće li cijena dozvola za emisiju CO2 biti jeftinija ili skuplja, objavio je EMP.

TAGOVI