U Zagrebu je potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Vrijednost ugovora prelazi 3,3 milijarde kuna, dok cijela investicija u projekt iznosi oko četiri milijarde kuna. 

Prvi je to korak ka realizaciji projekta nakon što su prošli tjedan Upravni i Nadzorni odbor INA-e donijeli odluku o investiciji, uz podršku Vlade i MOL-a kao dva najveća pojedinačna dioničara. 

Zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije poboljšat će se tako da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, tj. motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz, podsjećaju u INA-i. 


Snažnija suradnja i prisutnost 

"Izgradnja postrojenja jedna je od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj i zato smo pomno proučili i analizirali sve pristigle ponude i detalje. Vjerujem da je kompanija KT najbolji izbor za ovaj projekt s obzirom na njihovo iskustvo u ovom području te stručno znanje kojim raspolažu", izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e. 

"Sretni smo zbog ove važne akvizicije u Europi i to kod prestižnog klijenta poput INA-e. Ova akvizicija osnažuje suradnju INA-e i KT-a koja je započela 80-ih te osnažuje prisutnost KT-a u strateškoj zemlji kao što je Hrvatska", rekao je Pierroberto Folgiero, glavni direktor kompanije KT – Kinetics Technology, koja će biti glavni izvođač radova. 

Inače, radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023. godinu.