Jača strah od 'nezamislivo visoke cijene nafte'

Autor: N.D. Objavljeno: 07.01.2020. 🕜 09:30 Lokacija: Teheran (Iran)

Ratna zbivanja na Bliskom istoku lansirala bi cijenu nafte u nebo

Po prvi puta u četiri mjeseca cijene nafte popele su se ovaj ponedjeljak na 70 USD/bl kao reakcija na američko ubojstvo iranskog generala koje je, očekivano, popraćeno prijetnjama o odmazdi iz Teherana. Iako se zapravo još ništa nije dogodilo što bi poremetilo opskrbu naftom preko Hormuškog tjesnaca, sam strah da bi se tako nešto moglo dogoditi ubrzo, odradio je svoje na tom izrazito spekulativnom tržištu. 

Otprilike petina svjetske opskrbe naftom odvija se preko Hormuškog tjesnaca. Prošlog rujna kad se dogodio napad na dva saudijska naftna postrojenja za koji je također optužen Iran, saudijski princ Mohamed bin Salman upozorio je kako bi vojna akcija protiv Irana dovela do „nezamislivo visoke" cijene nafte. 

Strah raste

U strahu od rata u Zaljevu mnogi idu za logikom da treba kupovati naftu sada, dok još oružje nije progovorilo i dok brodovi mirno plove. SAD sve manje ovisi o nafti s Bliskog istoka, a s cijenom od minimalno 70 USD/bl eksploatacija iz škriljaca u domovini postaje isplativa. OPEC ima viška kapaciteta, a tržište je dobro opskrbljeno. No, to ne znači da Azija i Europa ne bi bile snažno pogođene rastom cijene nafte, što iznimno krhkom gospodarstvu, koje ionako strahuje od približavajuće globalne recesije, trenutno najmanje treba. 

Analitičari ističu očekivanja da će globalno tržište nafte ove godine obilježiti višak ponude pa je moguće da se cijene nafte kratkoročno zadrže na razini od oko 70 USD/bl, iako bi dugoročno lako mogle nastaviti polako rasti, ovisno o razmjerima sukoba na Bliskom istoku. Dođe li do otvorenih ratnih poteza riječi princa bin Salmana mogle bi se pokazati proročanskima.  

TAGOVI