Rekordne cijene emisijskih dozvola ugrožavaju proizvodnju iz ugljena

Autor: N.D. Objavljeno: 11.03.2021. 🕜 14:57 Lokacija: Zagreb

Povijesno rekordne cijene dozvola dok se pregovara o novim pravilima

Cijene emisijskih dozvola (ETS) u utorak su dosegnule povijesno rekordnih 40 eura po toni ispuštenog CO2, dok su još u prosincu iznosile 30 eura/t, stvorivši strah od pritiska na cijenu proizvodnje električne energije u termoelektranama na fosilna goriva, te posredno cijenu električne energije općenito. Već jučer ETS dozvole u trgovanju su se popele iznad 41 euro/t i njima se snažno spekulira na financijskim tržištima. Europska komisija računa na cijenu ETS dozvola između 32 i 65 eura/t do 2030., bazirano na ciljanom smanjenju emisija iz energetskog sektora iz 1990. do 2030. za 55%, komentirala su za Montel dva izvora. Na Londonskoj burzi naglašavaju da su "ETS dozvole doživjele svoj trenutak" te da "testiraju neistraženi teritorij". 

Energetske tvrtke EDF, Orsted i Engie među onima su koje su zatražile najnižu cijenu ugljika iz tog raspona, dok Orsted sugeririra da bi ona 2030. trebala biti na 60-70 eur/t.  EK planira predložiti u lipnju prvi zakonodavni paket namijenjen pomaganju u postizanju cilja smanjenja CO2 za 2030., uključujući izmjene ETS pravila i drugi paket do kraja godine. 

Ako bi cijene ugljika u EU-u trebale premašiti planirani "plafon", dvojica autora preporučili su povećanje opskrbe ETS dozvola, umjesto kontrole cijena ili ograničavanja pristupa ETS registru. To bi se s vremenom moglo postići razvijanjem mjera unutar EU-a i certifikata o uklanjanju ugljika. U međuvremenu, neizvjesnosti oko detaljnih planova EU o tome kako će prijeći na neto nultu emisiju značilo je da su očekivale da će cijene ETS dozvola biti hirovite dok se pregovara o novim pravilima.

TAGOVI