HOPS povećava kibernetičku sigurnost

Autor: B.L. Objavljeno: 15.03.2021. 🕜 09:42 Lokacija: Zagreb

Ukupna vrijednost projekta CEKOM je 25,5 mil. kuna

Europska unija sufinancira projekt 'Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava' (CEKOM) iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o projektu koji je započet s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva provedbom aktivnosti na istraživanju i razvoju i inovacijama i suradnjom sa znanstveno-istraživačkim institucijama u području kibernetičke sigurnosti sustava upravljanja

Projekt sufinancira Europska unija, a vodi tvrtka CS Computer Systems, dok su partneri iz poslovnog sektora: Hrvatski operator prijenosnog sustava i Končar - Inženjering za energetiku i transport (Končar KET) te Odjel za Nacionalni CERT Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CarNET) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. 

Djelatnici HOPS-a pri tome rade na aktivnostima izrade platforme za prikupljanje, analizu i vizualizaciju komunikacijskih tokova, procjenu rizika te modeliranje sigurnosnih politika sustava za nadzor, mjerenje i upravljanje (SCADA) u svrhu istraživanja mogućnosti kontinuiranog unapređenja kibernetičke sigurnosti u sustavima daljinskog vođenja. Temeljna svrha projekta vođena je potrebama industrije kako bi se razvila učinkovita rješenja i povećao podigao kapacitet gospodarstva s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. Partneri na projektu će razviti prototip sigurnosnog sustava kao skup metodologija, alata i usluga primjenjivih u području aktivnog upravljanja kibernetičkom sigurnošću upravljačkih sustava, što će se neposredno odraziti i na unapređenje sigurnosti nacionalne kritične infrastrukture.

Projekt se provodi u razdoblju 1. srpnja 2020. - 1. srpnja 2023. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 25,59 kuna, dok će iz EFRR-a biti sufinancirano 17,51 mil. kuna, izvijestio je HOPS.

TAGOVI