Potrošnja ugljena u svijetu ponovo raste

Autor: N.D. Objavljeno: 16.03.2021. 🕜 11:18 Lokacija: Zagreb

Tri najveće ekonomije nemaju namjeru olako odustati od ugljena koji je cjenovno prihvatljiviji od plina

Tri najveća svjetska potrošača ugljena, za okoliš i ljude najopasnijeg fosilnog goriva, SAD, Indija i Kina, spremaju se povećati upotrebu toliko da će gotovo biti kao da se pad emisija izazvan pandemijom nikada nije dogodio. Američke će elektrane ove će godine potrošiti 16% više ugljena nego 2020., a zatim još 3% više 2022., objavila je prošlog tjedna energetska administracija. Kina i Indija, koje zajedno čine gotovo dvije trećine potražnje, ne planiraju smanjiti potrošnju ugljena u kratkom roku. 

Ključan je trošak proizvodnje

Povećanje u SAD-u proizlazi iz viših cijena prirodnog plina i oporavka od pandemije. U SAD-u se ugljen koristi više nakon što je pandemija koronavirusa smanjila potrošnju električne energije i smanjila potražnju za gorivom za 19% prošle godine. To je također rezultat povećanja cijena prirodnog plina, koje su više od 40% u odnosu na prije godinu dana. Kad plin poskupi, elektroprivrede često počinju trošiti više ugljena kako bi smanjile troškove, iako ispušta dvostruko više emisija. 

EIA očekuje da će cijene plina ostati visoke do 2022. godine, ukazujući na snažnu potražnju za ugljenom sljedeće godine. Dugoročno gledano, izgledi ugljena slabiji su. Iako bi potrošnja najvećih korisnika mogla rasti 2021. godine, tržišta u razvoju koja su se nekada činila najsvjetlijim mjestom dugotrajne potražnje okreću leđa gorivu jer financiranje postaje sve teže, a alternative poput plina i obnovljivih izvora postaju dostupnije i jeftinije. 

Kineske nove elektrane

Za Kinu i Indiju ključ je u rastućoj potražnji za električnom energijom koja zadržava ugljen kao dominantan izvor proizvodnje električne energije iako dodaju ogromne količine snage iz vjetra i Sunca. Iako je Peking posljednjih godina smanjio udio ugljena u energetskom miksu, ukupna potrošnja energije porasla je, pa se i njegova upotreba povećala. Kina ima i najveću svjetsku flotu elektrana na ugljen, a više od polovice njih ima manje od 10 godina. Budući da mogu trajati još nekoliko desetljeća, bit će teško prebaciti se na alternative, piše Bloomberg.

TAGOVI