INA zapošljava pripravnike, ali ne i buduće naftne inženjere

Autor: sirijska TV Objavljeno: 23.03.2021. 🕜 08:30 Lokacija: Zagreb

INA-ina proizvodnja ugljikovodika nikad manja, zato je više zanimaju građevinci i ekonomisti

INA je prošli tjedan otvorila još jedan program Growww kojim zapošljava pripravnike, već 12 godina zaredom. Riječ je o programu kojim se pomlađuje kompanija (INA i MOL grupa), gdje mladi uče od starijih a INA je reklamira sloganom "Stabilnost - u INA grupi se cijene i podržavaju moje ideje i razvoj". Posebnost ovog programa je to što ove godine ne primaju pripravnike buduće ili sadašnje inženjere naftnog rudarstva već samo mlade koji su studirali ili su završili građevinu, ekonomiju, elektrotehniku, strojarstvo, promet, računarstvo ili informatiku. 

 U proteklih 11 godina hvaljeni pripravnički program je prošlo cca 700 pripravnika, a 90% ih je ostalo raditi u kompaniji, od čega 140 u djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, a ukupno 400 ih je iz STEM područja. Ni jedne prethodne godine budući naftni stručnjaci nisu bili izostavljeni. Primjerice 2016. zanimali su ih diplomanti naftnog, rudarsko-geološkog, kemijskog i strojarskog usmjerenja pa zatim društvenjaci. 

INA loše, MOL iznad očekivanja

INA je lani poslovala s gubitkom bez jednokratnih stavki od 638 milijuna kuna a ukupan utjecaj je pod utjecajem pandemije koronavirusa: došlo je do pada cijene nafte, prodanih količina i pada cijena derivata. Poslovanje Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, koje tradicionalno najviše pridonosi rezultatu, obilježeno je kombinacijom pada realiziranih cijena od 32 posto te za 13% niže proizvodnje zbog prirodnog pada, što je dovelo do EBITDA djelatnosti od približno 1,01 milijarde kuna. 

INA je u MOL grupi tradicionalno bila najvrijednija zbog svojih rezervi ugljikovodika, koje su nikad manje u povijesti kompanije, pa ono što se zove "obnova rezervi" uopće ne postoji u kompanijinom financijskom izvještaju. Stoga, valja istaknuti da je razina ulaganja u istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u 2020. smanjena za čak 36% na 442 mil. kn. Pad proizvodnje plina na Jadranu iznosio je 23%, na kopnu 12%, dok je proizvodnja nafte na kopnu pala za 11%, a kondenzata za 17% u odnosu na 2019.. kada bi se promatrali višegodišnji trendovi podaci bi bili još tužniji. Domaća nafta uglavnom se izvozi u Mađarsku pa je prerada te domaće sirovine lani pala za čak 82% na tek 90 kt.

MOL kupuje rezerve u Azerbajdžanu

Unatoč izazovnoj pandemiji i ekonomskoj krizi, MOL Grupa imala je CCS EBITDA (čista dobit prije kamata, poreza i amortizacije) na razini 2020. godine iznosila 2,05 milijardi USD, što je iznad zadnjih očekivanja. Zanimljivo je da MOL grupa vrlo aktivno radi na obnovi svojih rezervi ugljikovodika, a najviše je postigao prošlogodišnjom akvizicijom ACG-a u Azerbajdžanu. Dokazane i vjerojatne rezerve povećale su se na 364 mboepd do kraja 2020. (s 270 mboepd na kraju 2019.), što odražava doprinos ACG-a i pozitivnu neto reviziju rezervi ugljikovodika , uz čak 312 posto zamjene rezervi, pohvalila se mađarska kompanija u svom financijskom izvještaju. 

TAGOVI