Najveći proizvođači imaju sve manje tržišne udjele

Autor: B.O. Objavljeno: 24.03.2021. 🕜 09:26 Lokacija: Luxembourg

Udjeli najvećih nacionalnih proizvođača električne energije i plina u članicama EU-a se smanjuju

Tržišni udio najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj iznosio je 80 posto u 2019. godini. Naime, prema podacima koje je objavio statistički ured Europske unije Eurostat, Hrvatska se tako našla na trećem mjestu po tržišnim udjelima najvećih proizvođača električne energije. Na prvom mjestu nalazi se Cipar, gdje je jedna elektroenergetska tvrtka u 2019. dominirala nacionalnom proizvodnjom s udjelom od 100 posto, i Latvije (86 posto). 

S druge pak strane, tržišni udio najvećeg proizvođača na tržištu električne energije bio je manji od 20 posto u tri članice: Luksemburgu (18 posto), Finskoj (16 posto) i Poljskoj (12 posto). 

Valja naglasiti kako su u usporedbi s 2007., tržišni udjeli najvećih proizvođača na tržištu električne energije u 2019. bili manji u većini država EU-a, javlja Eurostat.

 

Irska i Belgija 

Ako se promatra djelatnost uvoza i proizvodnje prirodnog plina, po jedna tvrtka dominirala je nacionalnom proizvodnjom i uvozom u Estoniji, Finskoj i Švedskoj. Najveće tvrtke za uvoz i proizvodnju plina u tim zemljama zauzimale su tržišni udjel od 100 posto.

Naprotiv, najveća tvrtka za uvoz i proizvodnju prirodnog plina imala je najniži udjel u Irskoj (30 posto) i Belgiji (31 posto). 

U Hrvatskoj je najveća tvrtka za uvoz i proizvodnju plina imala 44,5 posto tržišnog udjela u 2019. godini. 

Inače, tijekom 2019., u usporedbi s 2007., tržišni udjeli najvećih tvrtki za uvoz i proizvodnju prirodnog plina bili su manji u 13 članica.

TAGOVI