Hrvatska među zemljama s najvećim padom potrošnje električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 03.09.2020. 🕜 09:26 Lokacija: Luxembourg

Najveće smanjenje potrošnje zabilježeno je u Španjolskoj i Poljskoj

Zatvaranje tvornica, škola, restorana, barova i hotela, smanjenje razine proizvodnje te ostanak ljudi kod kuće zbog restriktivnih mjera kojima je cilj bio usporavanje širenja koronavirusa, rezultiralo je manjom potrošnjom električne energije u Europskoj uniji

Mjere su na snazi bile cijeli travanj i dio svibnja. Stoga, objavio je statistički ured Europske unije Eurostat, i svibanjski podaci pokazuju manju potrošnju električne energije u većini članica EU-a.

 

Stabilna potrošnja 

Tako je ukupna potrošnja električne energije u EU-u svibnju bila 10,5 posto niža od najniže vrijednosti koja je u istome mjesecu zabilježena između 2016. i 2019. godine. 

Valja istaknuti kako je potrošnja električne energije u svibnju bila vrlo niska u nekoliko zemalja, a posebice u Španjolskoj i Poljskoj (smanjenje u obje zemlje iznosi 13,7 posto u odnosu na svibanj 2019.), Sloveniji (-13,4 posto), Hrvatskoj (-11,9 posto), Rumunjskoj (-11,8 posto) i Portugalu (-11,6 posto). 

U dvije članice - Bugarskoj i Latviji, potrošnja je bila stabilna (+/- jedan posto), dok je u četiri države potrošnja električne energije rasla.

TAGOVI