Primjetno manja potrošnja električne energije u travnju

Autor: B.O. Objavljeno: 20.07.2020. 🕜 08:41 Lokacija: Luxembourg

Restriktivne mjere zbog koronakrize srezale potrošnju

Članice Europske unije od sredine ožujka poduzimale su restriktivne mjere kako bi usporile širenje koronavirusa

Te mjere, koje su bile u punoj snazi tijekom travnja, uključivale su zatvaranje tvornica, škola, restorana, barova i, među ostalim, hotela. Istovremeno, mnoge tvrtke smanjile su proizvodnju zbog nedostatka potražnje ili prekida u opskrbnim lancima. 

Posljedično, pokazuju podaci statističkog ureda Europske unije Eurostata, u travnju je zabilježena manja potrošnja električne energije u većini članica EU-a.

 

Bez Italije 

Naime, ukupna potrošnja električne energije u Europskoj uniji u travnju bila je za 11,2 posto manja od najniže vrijednosti koja je za isti mjesec zabilježena između 2016. i 2019. godine. 

Potrošnja električne energije bila je vrlo niska u brojnim zemljama koje je pogodila koronakriza zbog čega su odlučile uvesti restriktivnije mjere, posebice u Francuskoj (-15 posto), Španjolskoj (-14,8 posto) i Luksemburgu (-13,7 posto). 

U Hrvatskoj je, pak, potrošnja električne energije u travnju bila za 8,2 posto manja od najniže vrijednosti koja je za isti mjesec zabilježena između 2016. i 2019. godine.

Na koncu, valja naglasiti kako zbog koronakrize Italija nije mogla izvještavati o mjesečnim podacima o električnoj energiji te podaci Eurostata obuhvaćaju 26 od 27 članica.

TAGOVI