Slovenija izrađuje strategiju za napuštanje proizvodnje ugljena

Autor: N.D. Objavljeno: 17.03.2021. 🕜 09:09 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Za ugljen ima prostora najkasnije do 2033. - smatra država

Slovensko Ministarstvo infrastrukture pokrenulo je javnu raspravu o nacrtu Strategije za izlazak i restrukturiranje područja na kojima se kopa ugljen. Za savinjsko-šalešku regiju (u kojoj je TE Šoštanj) predlaže se napuštanje uporabe ugljena najkasnije do 2033. godine, a za zasavsku regiju predlaže se harmonijski scenarij koji predviđa uravnotežena ulaganja u ljudske resurse i poduzetništvo. Pitanje napuštanja ugljena je prije svega ekonomsko i političko a zatim i ekološko pa i među ministarstvima u slovenskoj vladi nema suglasja, a glavno pitanje je tko će snositi trošak proizvodnje energije kada emisijski kuponi (ETS) postanu preskupi.

Skupe emisijske dozvole

Prema Ministarstvu infrastrukture, izmijenjeno izvješće o okolišu utvrđuje da bi u regiji u kojoj se kopa ugljen za TE Šoštanj najmanje negativan utjecaj na okoliš, prirodu, zdravlje ljudi i kulturnu baštinu imao ambiciozan scenarij koji predviđa napuštanje ugljena najkasnije do 2033. Uzimajući u obzir viši cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova na razini EU ( od -55% do 2030.), djelovanje TEŠ-a s prosječnom godišnjom dozvoljenom granicom stakleničkih plinova iscrpit će periodično (2021.-2050.) dopušteno ograničenje stakleničkih plinova već sredinom 2035., zaključuje se u strategiji, stoji na stranicama ministarstva. 

Napuštena imovina

Drugim riječima postaje jasno da je TE Šoštanj, termoelektrana čiji blok 6 na ugljen koji je izgrađena u koruptivnim poslovima, i čija gradnja je znatno poskupjela, na dobrom putu da postane tzv. "stranded asset" ili napuštena imovina, jer će ETS dozvole biti još skuplje. Dakle, elektrana bi se trebala zatvoriti ili eventualno prenamijeniti na drugi energent. Strategija će u javnoj raspravi biti do sredine travnja, a već je polučila posve oprečne reakcije - sindikati 2.000 zaposlenih u rudniku u Velenju koji "hrani" elektranu traže da se dopusti rad rudnika i iza 2040. (C scenarij) dok stanovnici žele čist zrak, ali i radna mjesta pa je ključno da se regija pripremi na veliki gospodarski zaokret. Hrvatska ne najavljuje takvu strategiju, a TE Plomin 2 nastavlja s radom do iza 2040., kako je sada planirano. 

TAGOVI