Končareva SCADA i za Albaniju

Autor: B.L. Objavljeno: 21.04.2021. 🕜 10:38 Lokacija: Zagreb

Projekt bi trebao biti dovršen za 18 mjeseci

Početkom travnja ove godine Končar Inženjering za energetiku i transport (Končar KET) sklopio je ugovor o nadogradnji sustava SCADA/EMS za albanskog operatora prijenosnog sustava OST. Riječ je o složenom projektu koji obuhvaća projektiranje, isporuku nove sklopovske i programske opreme, implementaciju i nadogradnju na novi sustav, tvornička i funkcijska ispitivanja i puštanje u pogon sustava u glavnom centru upravljanja, obuku i trening naručitelja.

Trajanje ugovora je 18 mjeseci za implementaciju nadogradnje postojećeg sustava i 30 mjeseci za održavanje sustava nakon toga. Novi sustav SCADA/EMS/AGC u centru upravljanja zadužen je za daljinski nadzor i upravljanje sa svim transformatorskim stanicama OST-a i predstavlja važnu kritičnu infrastrukturu za upravljanje cijelim elektroenergetskim sustavom u Albaniji. Osnovni cilj projekta je postizanje dugoročne održivosti EES-a i njegova nadogradnja novim funkcijama kako bi se omogućila odgovarajuća podrška novim poslovnim procesima, digitalizaciji i automatizaciji njegovog vođenja. 

Sustav SCADA/EMS/AGC osniva se na programskoj platformi Network Manager proizvođača Hitachi ABB Power Grids iz Švedske, a KET je takve sustave do sada uspješno implementirao u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, HEP Operatoru distribucijskog sustava i Plinacru.

Spomenuti ugovor ujedno predstavlja uspješan nastavak suradnje s OST-om u području transformatorskih stanica i centara upravljanja, što je započeto 2017. godine. Do danas je suradnja obuhvatila projekte na velikom broju trafostanica, što dokazuje kvalitetu usluge i zadovoljstvo kupca. Uz to, KET ima i podružnicu u Tirani sa stalnim zaposlenicima koji se brinu oko nastupa na albanskom tržištu. Zbog svega toga uskoro se očekuju novi projekti, najavio je KET.

TAGOVI