Država dodjeljuje INA-i koncesiju na luku u Urinju na 40 godina

Autor: N.D. Objavljeno: 14.04.2021. 🕜 13:51 Lokacija: Zagreb

INA mora hitno ishoditi lokacijsku dozvolu za izgradnju luke posebne namjene ili ništa od koncesije

Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o dodijeli koncesije na pomorskom dobru INA-i u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra u Kostreni Barbara. Koncesija se INA-i odobrava na period od 40 godina, a bitna je u kontekstu modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, u kojoj se gradi koking postrojenje, koje će povećati udio bijelih proizvoda te učiniti INA-u konkurentnijom na tržištu. 

Uvjetovani ugovor o koncesiji

Procijenjena vrijednost koncesije prema ranije objavljenim dokumentima Vlade iznosi 796,8 mil. kn a ukupna površina pomorskog dobra koje daje u koncesiju iznosi 124.544m2, od čega kopneni dio iznosi 5.857 m2. Zanimljivo je da je INA dužna u roku od 12 mjeseci od donošenja odluke o koncesiji dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu za izgradnju, a ako je ne dostavi neće se potpisati koncesijski ugovor, kojeg sklapa Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Također, naftna bi kompanija trebala uložiti 245,88 mil. kn u pomorsko dobro kao investicijsko ulaganje, koje treba biti završeno u roku ne dužem od dvije godine od davanja ugovora o koncesiji, te treba predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu. 

Država će zarađivati na koncesiji iz dva izvora. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 2 kn/m2 zauzetog pomorskog dobra, dok se promjenjivi dio koncesijske naknade obračunava u iznosu od 2% prihoda ostvarenog na koncesioniranom području (ili projicirano iz Studije gospodarske opravdanosti - 23,1 mil. kn u 40 godina), uz zapošljavanje šest osoba. Fiksno, država će godišnje zarađivati samo 249.088 kn. Uvjeti koncesije mogu se mijenjati. Na prvom natječaju za istu koncesiju u svibnju 2020. INA nije dala važeću ponudu pa je na koncu Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture u siječnju obavijestilo o namjeri davanja koncesije te je danas donesena ova odluka.  

Radovi napreduju

Početkom ožujka gradilište u Rijeci posjetio je i resorni ministar u društvu s članovima Uprave i predsjednikom Uprave INA-e, a radovi su tada tekli po planu. "Izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka je najveći pojedinačni investicijski projekt INA-e u Hrvatskoj. Nastavkom radova na ovom strateškom projektu i kontinuiranom implementacijom programa Novi smjer, pokazali smo veliku posvećenost osiguravanju održivog poslovanja u budućnosti i transformaciji našeg rafinerijskog sustava u profitabilnu djelatnost", izjavio je Sándor Fasimon, dodajući kako će, prema planu, radovi završiti u 2023. godini.
 
Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje temelja za koksne komore te montaža komora i prateće strukture. Također je planiran početak izgradnje peći, a očekuju se i prve isporuke naručene opreme. Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka koji, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost, dio je strateškog programa INA R&M Novi smjer 2023. 

Implementacijom projekta, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati tako da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, a proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati INA-in uvoz.

TAGOVI