Bill Gates i EK u partnerstvu za smanjenje cijene zelene energije

Autor: N.D. Objavljeno: 04.06.2021. 🕜 08:39 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EK i Gatesova udruga žele mobilizirati milijardu USD za istraživanja u energetici

Europska komisija i osnivač Microsofta Bill Gates kroz organizaciju Breaktrough Energy Catalyst, osnovanu 2015. za poticanje inovacija u zelene tehnologije, mobilizirat će milijardu dolara između 2022. - 2026. godine kako bi ubrzali masovnu primjenu čistih energetskih tehnologija, objavila je EK u priopćenju 2. lipnja. 

Program bespovratnih sredstava i fondova usmjeren je na četiri sektora: zeleni vodik, održiva zrakoplovna goriva, izravno hvatanje zraka (!) i dugotrajno skladištenje energije. Cilj je u inicijativu privući šira privatna ulaganja. "Dekarbonizacija globalne ekonomije najveća je prilika za inovacije koje je svijet ikad vidio. Europa će igrati ključnu ulogu, pokazavši ranu i dosljednu predanost klimi i dugogodišnje vodstvo u znanosti, inženjerstvu i tehnologiji", rekao je Gates, osnivač Breaktrough energy. Potpora se dijeli u obliku financijskih instrumenata i bespovratnih sredstava, a iz krovne udruge za vodik već su se oglasili da će ulaganja sigurno biti i znatno veća od inicijalne sume. 

Europa kao predvodnik

Breakthrough Energy udružio bi snage s programima EU-a poput Horizon Europe i Fonda za inovacije kako bi financirao partnerstvo. Program će voditi Europska investicijska banka i druge financijske institucije u okviru programa InvestEU, rekla je EK, a objavio SPGlobal. Poziv za iskazivanje interesa za partnere InvestEU trenutno je otvoren do 30. lipnja. EK će prije ovog roka organizirati prezentaciju za javno informiranje kako bi se predstavilo partnerstvo Catalyst, priopćilo je. "Europa ima sjajnu priliku da postane kontinent klimatskih inovacijaZbog toga će Europska komisija mobilizirati velika ulaganja u nove i transformirajuće industrije tijekom sljedećeg desetljeća," rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

TAGOVI