Beč subvencionira zaštitu od Sunčevog zračenja

Autor: B.L. Objavljeno: 01.03.2021. 🕜 15:07 Lokacija: Beč (Austrija)

Vanjska zaštita od sunca smanjit će pregrijavanje prostorija ljeti

Postavljanjem zaštite od Sunčevog zračenja u velikoj se mjeri može smanjiti pregrijavanje stambenih prostora po ljeti. Zbog toga Beč od kraja 2019. godine subvencionira postavljanje vanjske zaštite od Sunčevog zračenja na prozorima i balkonskim vratima u stambenim zgradama. Za ugradnju žaluzina, rolo-zavjesa ili fasadnih tendi financira se do 50% troškova, odnosno najviše 1500 eura po stambenoj jedinici. 

Da bi građani ostvarili pravo na poticaj, do sada su morali stanovati u zgradama koje su stare najmanje 20 godina, no zbog  velike popularnosti te inicijative donesena je odluka da se ona proširi i na zgrade stare 10 godina. Uz to, najavljeno je da će se u te svrhe uložiti više sredstava pa je ukupan paket povećan sa 6 na 10 mil. eura. 

U 2020. godini podneseno je više od 5000 zahtjeva za subvencioniranje takve toplinske zaštite, a u prosjeku je isplaćeno oko 1000 eura. Subvencije se mogu dobiti i retroaktivno, pro čemu na dan podnošenja zahtjeva ne smije proći više od šest mjeseci od datuma izdavanja računa. Inicijativa će trajati do kraja 2025. godine, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.


TAGOVI