Beč će iskorištavati otpadnu toplinu klima-uređaja

Autor: B.L. Objavljeno: 24.02.2021. 🕜 09:15 Lokacija: Beč (Austrija)

Otpadna toplina iz poslovnog kompleksa isporučivat će se u toplinarski sustav

Otpadna toplina koja nastaje radom klima-uređaja u poslovnom kompleksu Vienna International Centre u Beču iskorištavat će se u toplinarskom sustavu. Time će se toplinom koja se do sada predavala u okolicu omogućiti opskrba toplinskom energijom za oko 2400 bečkih kućanstava.

U komplekcu VIC koji se nalazi u 22. bečkom okrugu nalaze se brojni uredi međunarodnih organizacija, među kojima i Ujedinjenih naroda. Klima-uređaji u kompleksu omogućavaju klimatsku udobnost za oko 5000 korisnika. Pri tome će se zahvaljujući ugrađenim dizalicama topline, koje je postavila bečka energetska tvrtka Wien Energie, omogućiti iskorištavanje otpadne topline koja nastaje njihovim radom. Očekuje se da će se na taj način proizvesti oko 18 000 MW h toplinske energije godišnje. Time će se ujedno smanjiti ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida za više od 3400 t godišnje.

Inače, u Beču se sve više ulaže u primjenu obnovljivih izvora energije. Primjerice, poznata prehrambena industrija Manner, također u suradnji s Wien Energijem u pogon je pustila postrojenje koje iskorištava otpadnu toplinu iz proizvodnih procesa u sustavima grijanja i pripreme potrošne tople vode, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.


TAGOVI