Beč agilno mijenja javnu rasvjetu

Autor: N.D. Objavljeno: 29.01.2021. 🕜 11:42 Lokacija: Beč (Austrija)

Bečka služba za javnu rasvjetu razvila je i vlastita rasvjetna tijela

Glavni grad Austrije 2017. godine započeo je sa zamjenom postojeće javne rasvjete suvremenim, energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima koja koriste LED tehnologiju. Od ukupno 154.000 rasvjetnih tijela u Beču njih 50.000 viseće su svjetiljke koje su bile u upotrebi već oko 60 godina. U prvoj fazi modernizacije bečke javne rasvjete, koja je dovršena krajem 2020., postavljeno je 50.000 novih LED visećih svjetiljki, a sada počinje druga faza. Tijekom te faze, koja će trajati do 2026. godine, suvremena LED tehnologija zamijenit će 80.000 postojećih rasvjetnih tijela na stupovima. 

Projektom nisu obuhvaćene svjetiljke koje se nalaze u povijesnim dijelovima grada i dio su kulturne baštine. Prelazak na LED rasvjetu u Beču ima niz prednosti. Već nakon prve faze uštedjet će se više od 60 % električne energije, dok će se emisija ugljikovog dioksida smanjiti za 700 tona godišnje, što predstavlja značajan doprinos zaštiti klime. Nova LED javna rasvjeta u Beču omogućuje i učinkovitiju osvijetljenost prometnica i pločnika, čime se povećava sigurnost u prometu. Pritom rasvjetna tijela, na primjer, jače osvjetljavaju raskrižja, pješačke prijelaze i biciklističke staze, dok se intenzitet svjetla smanjuje na onim mjestima na kojima to nije potrebno. 

Vlastiti proizvod

Osim toga, nova rasvjeta uvelike doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja. Snop svjetlosti usmjeren je prema dolje, stoga u stanove i kuće Bečana dopire manje umjetnog noćnog svjetla koje ometa spavanje, što mnogim građanima omogućuje bolju kvalitetu sna. Suvremena bečka javna rasvjeta bolja je i za životinjski svijet na koji negativno utječe svjetlosno onečišćenje. 

Istraživanje provedeno na bečkom Dunavskom otoku pokazalo je da nova LED rasvjetna tijela, čija je svjetlost usmjerena isključivo prema dolje, privlače oko 80 % manje kukaca u odnosu na prijašnju rasvjetu. Bečka gradska služba za javnu rasvjetu (MA 33) samostalno je razvila nova rasvjetna tijela koja se postavljaju diljem grada kako bi mogla udovoljiti visokim zahtjevima u vezi s gradskom rasvjetom u austrijskoj prijestolnici. Zahvaljujući modularnom postavljanju i suvremenoj LED tehnologiji ovakva energetski učinkovita rasvjeta zahtijeva manje održavanja u odnosu na uobičajena rasvjetna tijela, stoga je dugoročno isplativija.

TAGOVI