Primjedbe na modernizaciju rasvjete

Autor: B.O. Objavljeno: 08.02.2021. 🕜 09:08 Lokacija: Split

Pokrenut je postupak prethodnog savjetovanja za modernizaciju javne rasvjete Splita

Zahvaljujući postupku prethodnog savjetovanja za modernizaciju javne rasvjete grada Splita, svi zainteresirani subjekti mogu pregledati dokumentaciju te dostaviti svoje komentare, primjedbe i prijedloge do 15. veljače. 

Modernizacija splitske javne rasvjete provest će se primjenom modela energetske usluge (ESCO). Vrijednost projekta je 62 milijuna kuna, javlja Grad Split


Iznimni rezultati 

Kako bi smanjio troškove javne rasvjete i emisije CO2, Split je već ranije pokrenuo nekoliko inicijativa za modernizaciju rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti

Tako je u sklopu projekta EU-a CitiEnGov proveden pilot projekt pametne javne rasvjete na području Bačvica. On se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete u Srednjoj Europi korištenjem najnovijih tehnologija, uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje, kao i smanjenju emisija CO2.

  

Desetogodišnji ugovor 

Potaknut konkretno dokazanim rezultatima na provedenom pilot zahvatu, pokrenuta je inicijativa za razvoj projekta primjene mjera energetske učinkovitosti na cjelokupnom sustavu javne rasvjete koji ima više od 15 tisuća svjetiljki, kako bi se povećala sigurnost i ugoda građana i posjetitelja, smanjili troškovi javne rasvjete te se ona uskladila sa strogim uvjetima iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je na snazi od 1. travnja 2019. godine. 

Glavnom projektu rekonstrukcije i prijedlogu modernizacije prethodila je Studija izvodljivosti s analizom financijskih modela pogodnih za financiranje koja je izrađena uz besplatnu tehničku pomoć savjetnika koje je angažirao EBRD. 

Za modernizaciju javne rasvjete u Splitu primjenom ESCO modela predviđena je nabava energetske usluge kroz maksimalno trajanje ugovora do 10 godina.

TAGOVI