Saponia povećava energetsku učinkovitost

Autor: B.L. Objavljeno: 08.02.2021. 🕜 15:23 Lokacija: Osijek

Vrijednost projekta je 50,5 mil. kuna

Poznati domaći proizvođač sredstava za čišćenje i higijenu Saponia prijavio se na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom 'Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama'. Time tvrtka ujedno nastavlja s investicijskim ciklusom koji poboljšava njezin ekološki otisak. 


Suradnja s Institutom IGH

Naime, kako bi ostvarila viziju poslovanja koja uključuje održivi razvoj s najmanjim utjecajem na okoliš, Saponia je za strateški smjer poslovanja odredila smanjenje potrošnje energije isporučene iz distribucijskih mreža njezinom zamjenom energijom iz obnovljivih izvora, povećanjem energetske učinkovitosti proizvodnih pogona i energetskom obnovom zgrada. Cjelokupna ulaganja u te projekte procjenjuju se na 50,5 mil. kuna. 

Tvrtka se na ranije spomenuti poziv prijavila u suradnji s Institutom IGH, pri čemu se želi ostvariti dodanu vrijednost projekta, ali i povući najveća raspoloživa sredstva od 20 mil. kuna. Jedan od razloga zašto se želi smanjiti utjecaj na okoliš je činjenica da se pogoni tvrtke nalaze u samom središtu Donjeg grada u Osijeku i većina ih je izgrađena prije 1968. godine.


Ambiciozni ciljevi projekta

Energetska obnova šest objekata proizvodnih pogona s bruto površinom 21 000 m2 dovest će do smanjenja buke i potrošnje energenata, dok ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja ne donose samo uštede, već i značajno poboljšanje radnih uvjeta u pogonima. Tehnološke mjere u proizvodnom pogonu kozmetike uključuju zamjenu postojeće linije za punjenje i pakiranje kozmetičkih proizvoda novom, energetski učinkovitijom linijom, što će dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije za proizvodnju jednake količine proizvoda za oko 70%. 

Uz to, postavljanje sunčane elektrane za proizvodnju električne iz Sunčeve energije na pročeljima i krovnim plohama proizvodnih pogona rezultirat će povećanom količinom energije dobivene iz obnovljivih izvora za oko 600 MW h godišnje i značajnim smanjenjem emisija ugljičnog dioksida, za više od 1200 t godišnje.

Na osnovi svih tih mjera može se očekivati smanjenje potrošnje energije za više od 4400 MW h, najavila je Saponia, koristeći servis OTS HINA-e.

TAGOVI