Poreč modernizirao javnu rasvjetu

Autor: B.O. Objavljeno: 10.02.2021. 🕜 08:16 Lokacija: Poreč

Više od tisuću novih LED svjetiljki umjesto živinih

U Poreču su nakon nekoliko mjeseci završeni radovi na modernizaciji javne rasvjete. Tako su na nekim od najfrekventnijih gradskih prometnica te u naseljima postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potrošači na glavnim pravcima, zamijenjene s ukupno 1.082 nove LED svjetiljke javne rasvjete. 

Ovaj projekt se provodio prema programu ESIF - Energetska obnova sustava javne rasvjete

Modernizacija je, javlja Grad Poreč, provedena u skladu s novim Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. 

Tijekom prosinca zamijenjene su i zadnje predviđene svjetiljke, nakon čega je izvršena konačna regulacija. 


Manje emisija 

"Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kW h, nova potrošnja biti 247 tisuća kW h, što je ušteda veća od 76 posto. Dodatno, smanjit će se emisije CO2", kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Osim toga, implementacijom i zamjenom suvremene LED rasvjete provjerena su i postojeća rasvjetna tijela pa su tako i ona na porečkoj zaobilaznici ponovno stavljena u funkciju. 

Za ovaj projekt Grad Poreč je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020

Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna plus PDV, a financiran je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Izvođači radova su tvrtke Lipa promet i Elektro-energetika iz Zagreba.

TAGOVI