Poreč počinje modernizaciju javne rasvjete

Autor: N.D. Objavljeno: 22.09.2020. 🕜 10:55 Lokacija: Poreč

Modernizacijom rasvjete uštedit će se 76% električne energije

Poreč nastavlja s projektom modernizacije javne rasvjete, sukladno novom Zakonu o svjetlosnom onečišćenju i uzusima energetske učinkovitosti. Naime, u ovoj fazi projekta, na nekima od najfrekventnijih gradskih prometnica te u gradskim naseljima postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potrošači na glavnim gradskim pravcima, zamijenit će se s ukupno 1082 nove svjetiljke LED javne rasvjete. 

Radovi su danas počeli u porečkim naseljima Veli i Mali Maj, a zajedno su ih obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat. "Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kWh, nova potrošnja biti 247 tisuća kWh, što je ušteda više od 76%. Dodatno, emisije CO2 smanjit će se s postojećih 221,24 tCO2 godišnje na 58,00 tCO2. Ukupno gledajući, očekujemo smanjena i uštede u iznosu do čak 76%.", rekao je gradonačelnik. 

Projekt

Nova javna rasvjeta postavit će se u idućim zonama: ulaz sjever – D75, Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75. Projektom je predviđena demontaža postojećih svjetiljki, ekološko zbrinjavanje živinih izvora svjetlosti i ostalih svjetiljki sukladno važećim propisima, dobava, montaža i spajanje LED svjetiljki za rasvjetu prometnice, demontaža postojećih dekorativnih nosača svjetiljki te dobava/izrada i ugradnja novih nosača (konzola) za postavljanje svjetiljki na stupove javne rasvjete. 

Nadalje, projektom je predviđena i dobava, ugradnja - montaža, konfiguriranje i ispitivanje tzv. „pametnih“ svjetiljki, odnosno, automatskog sustava regulacije i upravljanja javne rasvjete, kao i ispitivanje te provjera funkcionalnosti sustava nakon obnove s izradom ispitnog izvješća, uključujući dokaze sukladnosti i ispravnosti sve ugrađene opreme. 

Financiranje i izvedba

Grad Poreč-Parenzo je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna + PDV, financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a izvođači su Lipa promet i Elektroenergetika iz Zagreba. Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na javnoj rasvjeti, umjesto starijih modela postavlja LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav, piše Glas Istre.

TAGOVI