Implementacija višerazinskog okvira energetske obnove u Gradu Velikoj Gorici

Autor: N.D. Objavljeno: 23.09.2020. 🕜 09:43 Lokacija: Velika Gorica

Pokazatelj kvalitete projekta energetske obnove je podjednako okolišni, društveni i ekonomski

Multimedijalni centar Turističke zajednice Grada Velike Gorice, ugostio je prošli tjedan predstavnike projekta BUILD UPON2, financiranog od strane programa Horizon 2020. Cilj sastanka je bilo testiranje kapaciteta za implementaciju Višerazinskog okvira energetske obnove, točnije, četvrte varijante Okvira, proizašle iz prethodnih projektnih aktivnosti. 

Cilj BUILD UPON2 projekta je izgradnja međunarodnog dokumenta koji će služiti kao široko primjenjivi okvir za implementaciju Dugoročne strategije obnove zgrada kroz suradnju s lokalnim, nacionalnim i europskim dionicima. Proveden u Gradu Velikoj Gorici, sastanak je organiziran od strane Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Climate Alliance-a, nositelja projektne aktivnosti vezane za organizaciju sastanaka u gradovima pilotima država koje sudjeluju u provedbi projekta. 

Ideja sastanka je bila omogućavanje testiranja Višerazinskog okvira energetske obnove kroz ostvarenje uvida u tri kategorije pokazatelja kvalitete (okolišni, društveni i ekonomski) na razini sektora građevine i energetske obnove objekata u vlasništvu Grada. astankom je moderirao Projektni koordinator Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Benjamin Petrović, uz kontinuirani doprinos putem Zoom aplikacije od strane Silvie Nanni i Jonasa Rönnefartha iz Climate Alliance-a. 

Bolji Okvir projekta

Ključni akteri sastanka, koji su pružali sugestije i komentare na trenutno stanje građevinskih obnova, lokalne politike glede klimatskih promjena, te dijelili ideje kako integrirati Okvir projekta BUILD UPON2 u postojeće prakse, bili su predstavnici grada pilota Velike Gorice te predstavnici gradova sljedbenika, Grada Karlovca i Grada Svetog Ivana Zeline. 

Ostvarenjem uvida u lokalne kapacitete i razine usklađenosti s Okvirom, Gordana Mikulčić-Krnjaja, Pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, te Marko Ružić i Meri Barišić, dali su kvalitativan doprinos prikazu stanja dostupnosti podataka glede pojedinih pokazatelja. Također, Robert Vodopić kao predstavnik Grada Karlovca, i Sunčica Mateljan-Kranjčević, predstavnica Grada Svetog Ivana Zeline, dali su dodatan uvid u iste situacije iz perspektive gradova koje predstavljaju. 

 Uspješna provedba radionica predstavlja novi korak u razvoju kvalitetnog Okvira kroz koji će se nastojati podići kvalitetu procesa energetskih obnova na lokalnim razinama te uskladiti najbolje prakse na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini.

TAGOVI