Pametna rasvjeta smanjuje troškove za 70%

Autor: N.D. Objavljeno: 23.09.2020. 🕜 13:08 Lokacija: Zagreb

Piše se Pravilnik o zonama rasvijetljenosti i načinima upravljanja rasvjetnim tijelima

Kroz modernizaciju javne rasvjete stvara se tehnološki, pravni, kadrovski, ali i svaki drugi preduvjet za uspješnu provedbu energetske transformacije gradova, koja će u narednom razdoblju biti financirana kroz brojne EU fondove, ali i nacionalne izvore financiranja, rečeno je na radionici Smart/Safe&Green City, održanoj danas u HGK. Cilj radionice bio je upoznati javni i privatni sektor s trendovima u primjeni koncepta pametnih gradova. 

Predstavljena je regulativa u području javne i druge rasvjete te proizvodi koji su planski stvarani s ciljem transformacije gradova s obzirom na energetsku učinkovitost i smanjenje svjetlosnoga onečišćenja. Temelj je Zakon o zaštiti o svjetlosnog onečišćenja, koji uvodi pojam svjetlosnog onečišćenja te mjere zaštite, uvjete za planiranje i gradnju te mjerenje. 

U tijeku je i izrada provedbenog propisa, Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima, što je posebno važno za jedinice lokalne samouprave. Posebno je istaknut dio Pravilnika koji zahtijeva da se odabrana projektna rješenja za rasvjetu moraju moći integrirati u napredni sustav upravljanja gradom, tj. sustav pametnih gradova

Senzori u svjetiljkama

Bojan Fišer, iz tvrtke Detas predstavio je proizvode koji su tehnički preduvjeti za razvoj ovoga koncepta razvoja urbanih sredina u domeni svjetlosti. „Upravljanje svjetiljkama može uključivati različite senzore. Može se mjeriti kvaliteta zraka i temperature te se tako integriraju različite komunalne usluge u jedan sustav, čime se povećava njegova učinkovitost. Smanjuju se troškovi električne energije i preko 70 posto. Predviđanja analitičara do 2024. su da će jedna trećina gradova na svijetu koristiti neki oblik integracije u sklopu koncepta pametnih gradova,“ rekao je Fišer, koji je predstavio i kampanju za sigurnije pješačke prijelaze te sustav koji prepoznaje pješaka kad dolazi na prijelaz i uključuje svjetla na stazi i na zoni čekanja. 

 Koncept pametnih gradova obuhvaća i područje e-mobilnosti te razvoj punjača za električne automobile, motocikle i bicikle. „Kada se radi plan, bitno je uštedjeti na infrastrukturi. Cijena zakupa električne energije je također važan faktor. Klasterom punionica i primjenom tzv. load balancinga postiže se optimalna distribucija dostupne energije. Manji su infrastrukturni i operativni troškovi, jednostavnije je upravljati mrežom punioca i postaviti kompletnu mrežu, a veće je i zadovoljstvo vlasnika i korisnika,“ rekao je Igor Ban iz tvrtke Piraex.

TAGOVI