Vrbovec: 13,7 milijuna kuna za obnovu srednje škole

Autor: B.O. Objavljeno: 09.02.2021. 🕜 08:55 Lokacija: Vrbovec

Kondenzacijska kaskada i dizalica topline umjesto klasičnog kotla

Energetska obnova Srednje škole Vrbovec nedavno je završena, javlja Zagrebačka županija. Vrijednost projekta je 13,7 milijuna kuna, a ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 6,27 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala je 7,45 milijuna kuna. 

Nakon obnove, škola može računati na godišnju uštedu od 396 tisuća kuna na računu za grijanje, što je ušteda od čak 74 posto u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 63 posto, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 80 posto. 

Zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u B, a ono što je najvažnije za učenike i osoblje škole – energetskom je obnovom bitno povećana udobnost boravka. 


Spremna dokumentacija 

"Srednja škola Vrbovec jedna je od četiri škole koje Zagrebačka županija energetski obnavlja, a čija ukupna vrijednost radova iznosi 62 milijuna kuna. Od toga iz fondova EU-a smo povukli 27 milijuna kuna, dok se za ostalih 35 milijuna pobrinula Županija", rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodajući kako je dokumentacija za energetsku obnovu još šest školskih objekata i tri zgrade Doma zdravlja spremna. 

Inače, energetska obnova vrbovečke srednje škole obuhvatila je toplinsku izolaciju vanjskih zidova, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnice, balkona i horizontalnih istaka na pročeljima zgrade. Vanjska drvena stolarija (prozori i balkonska vrata) zamijenjena je učinkovitijom PVC stolarijom, a dosadašnji plinski kotao za grijanje kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda. Ugrađeni su i dinamički radijatorski ventili s termostatskim glavama. 

U učionice su postavljeni rekuperatori zraka, koji griju, odnosno hlade svježi zrak. Također, uveden je središnji sustav nadzora i upravljanja te je omogućeno daljinsko očitanje potrošnje energenata.

TAGOVI