Rashladna oprema i za novu radnu tvar R 515B

Autor: B.L. Objavljeno: 05.03.2021. 🕜 09:41 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Energetski div predstavio je novu seriju ekoloških rashladnih uređaja

Kao alternativa za do sada često korištenu zamjensku radnu tvar R 1234ze, koja se s obzirom na zapaljivost i otrovnost ubraja u klasu A2L (lagano zapaljiva), pojavila se nova radna tvar R 515B, koja se ubraja u klasu A1 (nezapaljiva), a ima iznimno male vrijednosti potencijala globalnog zagrijavanja (GWP).

Za novu radnu tvar sada je predstavljena i nova serija rashladnih uređaja Quantum njemačkog proizvođača Engie Refrigeration (dijela divovske francuske energetske skupine Engie). Nova radna tvar ima GWP = 293, neotrovna je i posve nezapaljiva, a Engie je prvi od većih svjetskih proizvođača koji ju je primijenio u serijski proizvedenoj rashladnoj opremi. Po svojoj je osnovnoj namjeni ista kao R 1234ze (koja se ubraja u skupinu hidrofluoroolefina), a to je zamjena za do sada najviše korištenu radnu tvar R 134a.

Zapravo, radi se o azeotropnoj smjesi od 91% R 1234ze i 9% R 227ea (heptafluoropropan). Zahvaljujući činjenici da je nezapaljiva, tj. da ima klasu A1, u strojarnici ili drugoj prostoriji gdje se nalazi rashladni uređaj ili dizalica topline, nisu potrebne nikakve dodatne zaštitne mjere. Uz to, stručnjaci Engieja smatraju da bi uvjete nekih postojeće Uredbe o fluoriranim stakleničkim plinovima (tzv. F-gas regulative) i nekih njezinih budućih pooštrenja trebala zadovoljavati najmanje do 2030. godine. 

Uređaji iz serije Quantum u izvedbi sa zračnim i vodenim hlađenjem i u split izvedbi (s turbokompresom i rashladnim učinom od 300 kW) s R 515B na tržištu se mogu pronaći već od veljače. Njihov rashladni učin i energetska učinkovitost pri tome su posve jednaki kao i za uređaje koji koriste R 1234ze, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Branchenticker'.


TAGOVI