Danas se obilježava Svjetski dan voda

Autor: B.O. Objavljeno: 22.03.2021. 🕜 10:48 Lokacija: Zagreb

Gotovo dvije trećine ljudi barem jedan mjesec u godini suočava se s redukcijama vode

Od svih vodnih resursa na Zemlji, manje od jedan posto je iskoristivo. Stoga, na Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. ožujka, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva donosioce odluka, ali i sve građanke i građane, da se osvijeste o bitnosti vode, zaštite vodne resurse i pridonesu očuvanju nezamjenjivog izvora bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć. 

Dok su svake godine klimatski ekstremi sve izraženiji, globalna potražnja za vodom svake godine raste te se procjenjuje kako će do 2050. narasti i do 55 posto, najviše zbog rastuće proizvodnje, javlja WWF Adria. Istovremeno se gotovo dvije trećine svjetske populacije barem jedan mjesec u godini suočava s redukcijama vode. 

Izazovi i rizici dostupnosti pitke vode svake godine će biti sve veći ako ne promijenimo način ophođenja vodom i ne shvatimo da će slavina jednom presušiti.

 

Štetni projekti 

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega nerijetko njezinu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Desetljećima se hrvatskim vodnim resursima loše gospodari - od onečišćenja otpadnim vodama i otpadom, izgradnjom malih hidroelektrana i neodrživih brana do nekontroliranog iskapanja šljunka i pijeska, sječe šuma uz rijeke, betonizacije i kanalizacije prirodnih vodotoka, ističu u WWF Adriji. 

"Nažalost, donosioci odluka i dalje nastavljaju sa štetnim projektima koji ugrožavaju opstanak svih bića. Umjesto nastavljanja negativnih praksi koje ubrzavaju gubitak prirode, a time i dostupne pitke vode, vrijeme je da se usmjere na obnovu rijeka i vlažnih staništa, rade na uklanjanju zastarjelih, nefunkcionalnih barijera, primjenjuju rješenja temeljena na prirodi te podupiru održive poslovne prakse", kaže Zoran Mateljak, voditelj slatkovodnog programa WWF Adrije, dodajući kako svatko od nas može biti dio rješenja. 

Jer, i najmanje akcije poput pravilnog odlaganja otpada, odabira održivih proizvoda ili zatvaranja slavine kada se ne koristi voda mogu pridonijeti smanjenju rizika od njezina gubitka.

TAGOVI