Slijedi dekarbonizacija termotehnike

Autor: B.L. Objavljeno: 24.03.2021. 🕜 09:44 Lokacija: Frankfurt na Majni (Njemačka)

Daikin na ISH-u predstavlja viziju dekarbonizacije i tranzicije tehnike grijanja i klimatizacije

Ovogodišnji sajam ISH, najpoznatiji svjetski sajam rješenja za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i obnovljive izvore, sanitarnu tehniku i sva s time povezana područja i struke, po mnogočemu je bio poseban. Zapravo, najviše je poseban po tome što jednostavno više nema one poznate gužve na izložbenim prostorima i svim drugim prostorima Frankfurtskog velesajma. Naime, ovogodišnji se ISH, pod nazivom ISH Digital, u cijelosti održava 'online', na za to posebno pripremljenoj digitalnoj platformi, na kojoj posjetitelji mogu dobiti gotovo sve informacije i vidjeti sve što ih zanima, baš kao da su na 'fizičkom' sajmu.


Dekarbonizacija kao ključna tema

Kao ovogodišnji premium sponzor, na ISH-u je prisutan i poznati japanski proizvođač termotehničke opreme Daikin. Pri tome je u nizu događanja 'online' predstavio svoju viziju dekarbonizacije cijelog područja tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, odnosno njegove energetske tranzicije. Zapravo, time je pokazao kako će se stambeni i poslovni prostori u budućnosti grijati i hladiti, odnosno kako će se u njima osiguravati čist i svjež zrak (a to je ono što je sada, u vrijeme pandemije, osobito važno). Opsežan razvoj i istraživanja koja tvrtka provodi niz godina kao rezultat imaju nova rješenja i proizvode koji su spremni za ostvarivanje te vizije dekarbonizacije. 


Dizalice topline u prvom planu

Dobar primjer takvih rješenja je Daikin Altherma 3HT koja je marketinški predstavljena kao 'esencija kvintesencije'. Uostalom, upravo bi dizalice topline, kada je riječ o zgradarstvu, odnosno termotehničkim sustavima u zgradama, trebale imati ključnu ulogu u ostvarivanju Europskog zelenog plana. Dakle, rješenje je jednostavno: umjesto dosadašnjih sustava grijanja i hlađenja, investitori, projektanti i izvođači trebaju se okrenuti primjeni dizalica topline kako bi se što prije ispunili klimatski ciljevi. Uz to, njihovom se primjenom ujedno povećava udobnost primjene termotehničkih sustava: umjesto odvojenog kotla za grijanje i pripremu potrošne tople vode i klima-uređaja za hlađenje zraka, jedan uređaj sada može pokriti obje potrebe. Dakako, uz suvremena rješenja upravljanje i regulacije, primjena je lakša nego ikada.


'Made in Europe' za zelenu budućnost 

Istodobno, Daikin nastavlja s ulaganjima u tvornicu dizalica topline u Njemačkoj, čime njegova njemačka podružnica potvrđuje svoju posvećenost cilju ostvarivanja klimatski neutralnog europskog gospodarstva do 2050. godine. Nova proizvodna linija omogućit će proizvodnju zidnih unutarnjih jedinica dizalica topline koje se koriste u nizu proizvoda kao što je poznata Daikin Altherma 3. Tako bi već do kraja ove godine trebalo biti proizvedeno oko 20 000 jedinica, a u narednim godinama tvrtka očekuje daljnje širenje proizvodnje. Kako bi se to ostvarilo, u tvornici je u odnosu na rujan prošle godine broj zaposlenih povećan za 37%. Tako će povećanjem proizvodnih kapaciteta u Njemačkoj Daikin ojačati svoju prisutnost u glavnom europskom 'hubu' za proizvodnju dizalica topline i istodobno doprinijeti energetskoj tranziciji u Europi.

Činjenica da se sustavi koji su namijenjeni za europsko tržište također i razvijaju i proizvode u Europi uvijek je bila od ključne važnosti za Daikin. Stoga su proizvodni pogoni u Njemačkoj potpuno integrirani u tvrtkinu marketinšku strategiju i distribuciju na svim tržištima u Europi. Stoga Daikin ističe slogan 'Made in Europe' kako bi povećao svoju posvećenost ciljevima Europskog zelenog plana i klimatskim planovima europskih zemalja.

Zaključno, ISH se prilagodio na nove uvjete organizacije sajmova, Daikin je pripremio rješenja za zgradarstvo budućnosti, a sada je na nama da ih primijenimo. 

TAGOVI