Rješavanje problema arsena u osječkoj vodi

Autor: B.O. Objavljeno: 23.03.2021. 🕜 08:18 Lokacija: Osijek

Na Svjetski dan voda pušteno u rad postrojenje za dvostupanjsku filtraciju

Svjetski dan voda obilježen je jučer u Osijeku puštanjem u rad postrojenja za dvostupanjsku filtraciju kojim će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi i svesti na razinu propisanu standardima Europske unije. 

Postrojenje je izgrađeno u sklopu projekta EU-a Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka čija je vrijednost 250.849.670 kuna i koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU-a u iznosu od 146.679.832 kuna. 


Prirodno bogatstvo 

Naime, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, za šire područje Panonskog bazena, u koje pripada i područje istočne Slavonije u Hrvatskoj, karakteristična je pojava arsena u podzemnim vodama pa tako i u onim koje se koriste za javnu vodoopskrbu. 

Iako prisutnost arsena nije antropogenog porijekla nego geološkog i primjetna je već dugi niz godina, radi osiguranja zdravstvene ispravnosti vode koju koristi stanovništvo na tom području, bilo je potrebno prirodni arsen u pitkoj vodi spustiti ispod 10 mikrograma/l što je standard za pitke vode u Europskoj uniji. 

"Puštanjem u rad ovog postrojenja dokazujemo da nam je zdravlje stanovništva na prvom mjestu te da u skladu s motom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda Cijenite vodu i mi cijenimo naše izvore vode kao najveće vrednote i prirodno bogatstvo bez kojih se ne može zamisliti život i razvoj naše domovine", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodavši kako ovaj projekt dokazuje kako je ponekad potrebna pomoć tehnologije kako bi voda zahvaćena iz prirodnih ležišta bila u potpunosti sigurna za zdravlje građana.

TAGOVI