Poboljšava se vodnokomunalna infrastruktura u Slavoniji

Autor: B.O. Objavljeno: 08.06.2020. 🕜 08:40 Lokacija: Osijek

Vrijednost novih ugovora je gotovo 100 milijuna kuna

U Osijeku je koncem proteklog tjedna generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao osam ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s predstavnicima vodnogospodarskih i komunalnih tvrtki iz osam slavonskih općina i gradova; Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj. 

Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 98 milijuna kuna (bez PDV-a), a u 2020. Hrvatske vode osigurale su 32,5 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja. 

"Vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 milijuna kuna. Riječ je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Ogromna su ulaganja, vrijedna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sustave i projekte te vjerujem da ćemo uskoro imati izgrađene sustave vodoopskrbe i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije", rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić


Azbestne cijevi 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istaknuo kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni. 

"Svjesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u opskrbi vodom i odvodnji, a ovdje je riječ o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Za građane to konkretno znači da će, na primjer, stanovnici Vrbanje i Drenovaca konačno početi piti vodu iz Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je prijetnja arsena. Odvodnju u Đakovačkoj Satnici riješit ćemo priključenjem na sustav pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu ćemo izmijeniti stare azbestne cijevi, u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica. No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osjetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU-a s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna", kazao je Đuroković, dodajući kako se projekti već rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku godinu-dvije. 

Priprema se i nova aglomeracija za općine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja, javljaju Hrvatske vode.

TAGOVI