Vodne usluge: financiranje i planiranje glavni izazovi djelatnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 11.09.2020. 🕜 08:33 Lokacija: Zagreb

Direktivu o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda sve članice ne provode jednako uspješno

Europska komisija ovaj tjedan je objavila 10. izvješće o provedbi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda koje pokazuje opće poboljšanje u prikupljanju i obradi otpadnih voda u europskim gradovima, ali i ukazuje na činjenicu da ju sve članice ne provode jednako uspješno. 

Izvješće je dio nastojanja Komisije za postizanje cilja nulte stope onečišćenja i prethodi strategiji za kemikalije koju će Komisija donijeti u nadolazećim tjednima. 

EK javlja kako ovo izvješće pokazuje da su stope usklađenosti s pravilima Europske unije o prikupljanju i pročišćavanju otpadnih voda visoke te da su se povećale u usporedbi s prethodnim razdobljem izvješćivanja. To pomaže u sprečavanju onečišćenja okoliša. 

Iako je trend u provedbi Direktive općenito pozitivan, potpuna usklađenost s njom još nije postignuta. Financiranje i planiranje ostaju glavni izazovi s kojima se suočava sektor vodnih usluga. 


Sekundarno pročišćavanje

Povjerenik EU-a za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius je izjavio kako ovo izvješće potvrđuje da se prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda poboljšava diljem EU-a. 

"Pravila EU-a imala su ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete rijeka, jezera i mora na našem kontinentu, što povoljno utječe na zdravlje i kvalitetu života europskih građana. Međutim, stopa napretka nije jednaka u svim državama članicama EU-a, a u nekima od njih infrastrukturi je potrebno osigurati bolje planiranje i više financiranja. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da potaknemo inovacije i nova ulaganja u okolišnu infrastrukturu diljem Europe", rekao je. 

Izvješće pokazuje da se prikuplja 95 posto otpadnih voda, a 88 posto ih se biološki pročišćuje. Iako je taj trend pozitivan, potrebno je poduzimati daljnje napore; i dalje se jedan posto komunalnih otpadnih voda ne prikuplja, a više od šest posto pročišćava se dovoljno dobro da bi se ispunili standardi sekundarnog pročišćavanja. 


Moderna postrojenja 

Trenutna razina ulaganja u mnogim članicama je preniska da bi se dugoročno postigla i održala usklađenost s Direktivom, a nekoliko gradova EU-a još uvijek treba izgraditi ili modernizirati svoju infrastrukturu za prikupljanje otpadnih voda te izgraditi moderna postrojenja za pročišćavanje. 

Inače, izvješćem je obuhvaćeno više od 23.500 gradova u EU-u na koje se primjenjuje Direktiva i u kojima ljudi i industrija godišnje proizvedu više od 610 milijuna populacijskih ekvivalenata otpadnih voda. To znači da se dnevno proizvede otpadnih voda u količini od približno 490 milijuna kadi za kupanje.

TAGOVI