EU parlament raspravljao o novoj Direktivi o vodi

Autor: N.D. Objavljeno: 17.12.2020. 🕜 11:29 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Nadzor farmaceutskih proizvoda i mikroplastike u vodi

Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnici su raspravljali o zakonodavnom paketu o vodi u odgovoru na zahtjev više od 1,8 milijuna europskih građana koji su potpisali prvu ikada uspješnu Europsku građansku inicijativu. Zastupnici su dali potporu nastojanjima za poboljšanje pristupa sigurnoj pitkoj vodi za sve Europljane. 

Direktiva o pitkoj vodi postavlja minimalne standarde kvalitete vode namijenjene za konzumaciju i uporabu (piće, kuhanje, druge kućanske potrebe), kako bi nas zaštitila od onečišćenja. Novo zakonodavstvo ažurira standarde kvalitete i utvrđuje minimalne higijenske zahtjeve za materijale u kontaktu s vodom za piće, poput cijevi ili slavina, kako bi se izbjegla kontaminacija. 

Bolji nadzor

Endokrini poremećaji, farmaceutski proizvodi i mikroplastika nadgledat će se putem mehanizma za praćenje koji omogućava EU-u da ažurira nadzor u skladu s najnovijim znanstvenim dostignućima. Prema podacima Eurostata iz 2019. godine, Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU, dok ju je UNESCO-vo Izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta. 

Tvrtka Hrvatske vode koja upravlja vodnim resursima pripremila je projekte vrijedne 3.3 milijarde eura, kojima bi se pola milijuna hrvatskih građana priključilo na poboljšani sustav vodoopskrbe, a čak 2.4 milijuna građana na poboljšani sustav pročišćavanja voda. U 2021. godini će uložiti više od 260 milijuna kuna u obnovu i razvitak sustava vodoopskrbe, što je povećanje ulaganja od 40% u odnosu na prošlu godinu.

TAGOVI