Prvi val pandemije smanjio je onečišćenje u Europi

Autor: B.L. Objavljeno: 18.12.2020. 🕜 09:11 Lokacija: Bologna (Italija)

Copernicusova studija potvrđuje smanjenje emisija tijekom prvog vala pandemije

Copernicus - Služba za nadzor atmosfere (CAMS) i Centar za superračunala iz Barcelone potvrdili su smanjenje emisija dušikovih oksida i ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva izazvanih mjerama za suzbijanje prvog vala pandemije koronavirusa u Europi, tijekom proljeća ove godine. Primjenjujući umjetnu inteligenciju, studija je omogućala dnevnu raspodjelu sektorskih i prostornih emisija i informacije o doprinosu na razini zemlje i o različitim onečišćivačima.


Pandemija smanjila onečišćenje

Naime, CAMS kontinuirano nadzire atmosferski sastav i kvalitetu zraka u Europi i širom svijeta, a spomenuta studija pružila je važne informacije o tome kako je primijećeno smanjenje koncentracija onečišćujućih tvari u zraku povezano s mjerama za suzbijanje pandemije. Pri tome je također kvantificirano koliko su emisije odstupale od očekivanog uobičajenog scenarija, promatrajući različite aspekte, poput djelatnosti i razlika na razini pojedine zemlje. Iako su se izmjerene koncentracije onečišćujućih tvari u atmosferi smanjile tijekom razdoblja 'lockdowna', bilo je teško utvrditi točne brojeve emisija jer atmosferske koncentracije ne ovise samo o emisijama, već i o meteorološkim uvjetima i drugim čimbenicima. Nalazi studije su ključni jer pokazuju točnu sliku o tome koliko su emisije na početku godine odstupale od očekivanih.

Osim samih rezultata o onečišćenju, novodobiveni skup podataka o detaljnim promjenama emisija tijekom prvog vala pandemije u Europi, u kombinaciji s mrežnim podacima CAMS-a o emisijama onečišćivača i stakleničkih plinova prućit će mnoge mogućnosti za studije numeričkog modeliranja.


Ključni nalazi studije

Iz skupa podataka CAMS-a koji pokriva razdoblje 21.2. - 31.7.2020. godine s dnevnim vremenskim okvirom mogu se izvesti određeni ključni nalazi Tako je najveće smanjenje emisija zabilježeno u zrakoplovstvu i cestovnom prometu, dok se pokazuje da od 28 dosadašnjih zemalja Europske unije najveći doprinostitelji onečišćenju su Italija, Francuska, Španjolska, Velika Britanija i Njemačka. Isto tako, primijećeno je da je do najvećih smanjenja emisija došlo u urbanim područjima i na glavnim međugradskim prometnicama i da su najviše smanjene, kao što je spomenuto, emisije NOX i CO2.

Smanjenje emisija iz zrakoplovstvu iznosilo je čak 52%, a u cestovnom prometu 20 - 23%. No, dok su zrakoplovne emisije nakon završetka prvog vala pandemije ostale gotovo nepromijenjene, emisije iz cestovnog prometa počele su se postupno oporavljati krajem travnja i početkom svibnja, izvijestio je Copernicus

TAGOVI