Škole pametno mjere potrošnju energije i vode

Autor: B.O. Objavljeno: 02.03.2021. 🕜 10:15 Lokacija: Karlovac

Karlovačka županija pokrenula je pilot projekt Energetski pametne škole

Karlovačka županija pokrenula je pilot projekt Energetski pametne škole čijom je provedbom predviđeno opremanje škole pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te analizu prikupljenih podataka. 

Svrha projekta je prikupljanje podataka o potrošnji u stvarnom vremenu, pravovremeno otkrivanje kvarova i nepravilnosti u radu energetskih i vodoopskrbnog sustava objekta, praćenje kvalitete zraka u prostoru, praćenje međuovisnosti uvjeta u prostoru (temperatura, CO2) i potrošnje energije te verifikacija stvarnih ušteda nakon obnove zgrade. Krajnji cilj projekta je energetska i financijska ušteda te povećanje razine udobnosti učenika i nastavnika. 

Pametni sustav podrazumijeva korištenje senzora kvalitete zraka u prostorijama, mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode, IoT mreže za prijenos podataka i softverskog korisničkog sučelja za monitoring i analizu podataka, priopćila je Karlovačka županija.

 

Velike uštede 

Projekt su prošli tjedan u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu (koja je uključena u projekt) u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julija Domca te ravnatelja uključenih škola predstavile tvrtke Odašiljači i veze te Končar Inem. 

"Ovo je odličan projekt koji će rezultirati velikim uštedama na energiji, a pružit će kvalitetnije životne i radne uvjete te smanjenje štetnih emisija i uporabu 'zelene energije'. Velike su mogućnosti za njegovu implementaciju i široku primjenu jer samo u školstvu Karlovačka županija ima 31 osnovnu i srednju školu, uz Grad Karlovac koji je osnivač 11 osnovnih škola", izjavila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

TAGOVI