ETS sustav proširuje se na promet i zgradarstvo u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 23.04.2021. 🕜 15:07 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Porez na ugljik prelit će se vjerojatno u cijenu fosilnih motornih goriva

Europa će primijeniti svoj sustav trgovanja emisijama na zgrade i transport, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na summitu svjetskih čelnika u četvrtak, pripremajući teren za planirane promjene tržišta ugljika od strane EU. EU-ovo tržište ugljika okosnica je europskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Shema prisiljava elektrane i industriju da kupuju dozvole kada emitiraju CO2, efektivno stavljajući cijenu zagađenju. Tvrtke mogu kupovati i prodavati ove CO2 dozvole na tržištu ugljika, poznatom kao EU shema za trgovanje emisijama (ETS). No, za promet i zgradarstvo vjerojatno će biti dio posebnog sustava, s posebnom cijenom, dakle, van ovoga za energetiku i industriju, objavio je nedavno Politico.

Von der Leyen kaže da će EU proširiti ETS na nove sektore, kao dio paketa politika koji će uslijediti u lipnju i osmišljen je da bi svaki gospodarski sektor bio zeleniji. "Napravit ćemo da trgovanja emisijama ne služi samo za proizvodnju energije i industriju, već i za transport i zgrade", kazala je von der Leyen na virtualnom summitu o klimatskim promjenama, kojeg je ugostila američka vlada. 

Uključivanje i cestovnog prijevoza i zgrada u EU sustav ograničenja i trgovine podrazumijeva se još od stupanja na snagu nove komisije, u prosincu 2019. godine. Ali treba imati na umu da je to i politika visokog rizika. Frans Timmermans, šef EU za klimu, rekao je da je osobno protiv uključivanja cestovnog prijevoza u ETS jer riskira povišenje cijena motornih goriva i nesrazmjernu štetu građana. U najgorem scenariju, kritičari kažu da bi to moglo pokrenuti ponavljanje pokreta ‘Žutih prsluka’ 2018. u Francuskoj gdje su izbili neredi zbog porasta cijena goriva za 0,10 eura, piše Euractiv. Cijene ETS dozvola porasle su u srijedu na rekordnih 47 eura po toni, nakon najave ambicioznijih europskih klimatskih ciljeva.

TAGOVI