Pandemija je značajno smanjila i emisije iz elektrana u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 19.04.2021. 🕜 10:04 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Emisije iz zračnog prometa manje su za čak 64% a iz stacionarnih izvora ipak bitno manje

Emisije stakleničkih plinova operatora obuhvaćenih sustavom EU-a za trgovanje emisijama (ETS) smanjile su se 2020. za 13,3 % u odnosu na 2019. Ukupno smanjenje posljedica je smanjenja emisija iz stacionarnih postrojenja od 11,2 % i izvanrednog smanjenja emisija iz zračnog prometa od 64,1 %, objavila je Europska komisija. 

U sektoru električne energije došlo je do pada emisija od 14,9 %, što je odraz smanjenja potrošnje električne energije zbog pandemije i prelaska s ugljena na prirodni plin, kao i zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije. Iako je to znatno smanjenje emisija djelomično posljedica pandemije bolesti COVID-19, ETS je jedan od naših najučinkovitijih alata klimatske politike. 

Komisija će u lipnju iznijeti prijedloge za jačanje i eventualno proširenje ETS-a pri predstavljanju zakonodavnog paketa „Fit for 55", kako bi se politike prilagodile povećanim klimatskim ambicijama. ETS-om su obuhvaćene emisije iz više od 10 000 elektrana, industrijskih postrojenja i zračnih prijevoznika, koji su zajedno izvor oko 40 % stakleničkih plinova u EU-u. 

TAGOVI