Branama i pregradama protiv plutajućeg otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 13.04.2021. 🕜 11:13 Lokacija: Beograd (Srbija)

Zaštita okoliša ne poznaje granice, kaže Irena Vujović

Kako bi se zaštitila rijeka Lim, postavit će se plutajuće brane i riječne pregrade koje se prikupljati ambalažni i drugi otpad. Ugovore za sufinanciranje postavljanja plutajućih brana i riječnih pregrada u vrijednosti od približno 4,5 milijuna kuna (70 milijuna dinara) ovaj tjedan su potpisali ministrica zaštite okoliša Srbije Irena Vujović i predsjednici općina Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. 

Vujović je navela da ministarstvo s općinama koje su prijavile svoje projekte na javnom natječaju sudjeluje u zaštiti rijeke Lim i primjeni preventivnih mjera koje su propisane Zakonom o zaštiti okoliša

Za financiranje tri projekta ministarstvo će izdvojiti 80 posto potrebnih sredstava, dok će ostalih 20 posto osigurati općine iz svojih proračuna.

 

Ekološki koridori 

"Početkom godine imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10 tisuća prostornih metara plutajućeg otpada. Kako bismo zaštitili Limsko – Drinski riječni tok i spriječili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, ponajprije suradnju s nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine jer otpad dolazi i iz susjednih država, a raspisali smo i natječaj za postavljanje plutajućih brana na Limu", rekla je Vujović, dodajući kako su plutajuće brane jedan od načina očuvanja rijeke i u određenoj mjeri doprinos rješavanju problema. 

Dugoročno rješenje, napomenula je, svakako je uklanjanje svih divljih odlagališta u slivu rijeke i njezinih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi, a to se očekuje i od susjednih država. "Rijeke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsjećaju kako zaštita okoliša ne poznaje granice i da naše prirodne resurse isključivo možemo koristiti održivo. Zdrave rijeke i okoliš je ono od čega ovisi i kvaliteta života i budućnost naših građana, a naš zadatak je očuvati ih za buduće generacije", poručila je Vujović, javlja Ministarstvo zaštite okoliša Srbije.

TAGOVI