Kakav nas svijet očekuje u narednih 20 godina

Autor: N.D. Objavljeno: 09.04.2021. 🕜 10:01 Lokacija: Washington (SAD)

Mali kamenčić blizu Sunca najvjerojatnije će biti još teže mjesto za život

Bolest, veliki jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i sukobi unutar i među državama predstavljat će veće izazove u narednim desetljećima, a pandemija COVID-19 još će pogoršati neke od tih problema, navodi se u četvrtak objavljenom američkom obavještajnom izvješću "Global Trends 2040: A More Contested World". Izazovi poput klimatskih promjena, bolesti, financijskih kriza i tehnoloških poremećaja "vjerojatno će se češće i intenzivnije manifestirati u gotovo svim regijama i zemljama", stavljajući na države i društva "još veće napore, kao i šokove koji bi mogli biti katastrofalni", navodi se u izvješću, javlja Reuters. 

Rečeno je da je pandemija koronavirusa, koja je već ubila više od tri milijuna ljudi globalno, postala najveći "globalni poremećaj" od Drugog svjetskog rata, s posljedicama koje će vjerojatno trajati godinama. COVID-19 je, razotkrio - a ponekad i proširio - razlike u zdravstvu, povećao nacionalne dugove, ojačao nacionalizam i političku polarizaciju, produbio nejednakost, potaknuo nepovjerenje u vladu i istaknuo neuspjelu međunarodnu suradnju. U tom procesu se usporava - pa čak možda i preokreće - napredak u borbi protiv siromaštva, bolesti i neravnopravnosti spolova. 

Rastući jaz

Suparništvo između Kine i američke koalicije zapadnih država vjerojatno će se pojačati, potaknuto vojnim promjenama moći, demografijom, tehnologijom i jačanjem podjela na modele upravljanja, stoji u izvještaju koji je napravilo američko Nacionalno Obavještajno vijeće (NIC). Regionalne sile i nedržavni akteri mogu vršiti veći utjecaj, s vjerojatnim rezultatom "sukobu sklonijem i nestabilnijem geopolitičkom okruženju" i oslabljenoj međunarodnoj suradnji, navodi se. 

Izvješće predviđa da će mnogi problemi uzrokovani pandemijom rasti do 2040. Izvješće je postavilo pet scenarija kako bi svijet mogao izgledati 2040. godine te pojasnilo kako se do njih došlo u prethodnim godinama. Tri scenarija portretiraju svijet u kojem raste rivalstvo SAD-Kina i sve što to sa sobom donosi. Najoptimističniji - „Renesansa demokracija“ - podrazumijeva da će se demokratske vlade pokazati „sposobnijima za poticanje znanstvenih istraživanja i tehnoloških inovacija, katalizirajući gospodarski procvat“, omogućujući im da se nose s domaćim stresovima i suprotstave međunarodnim suparnicima. 

Najpesimističniji scenarij "Tragedija i mobilizacija" pretpostavio je kako bi COVID-19 i globalno zagrijavanje mogli uništiti globalne zalihe hrane, što bi dovelo do velikih nereda i masovnih ljudskih žrtava.

TAGOVI