Dom prešao u bolji energetski razred

Autor: B.O. Objavljeno: 06.05.2021. 🕜 14:03 Lokacija: Knin

Dom za starije i nemoćne osobe Knin energetski je obnovljen

Nakon više od godine dana intenzivnih radova i unatoč pandemiji koronavirusa, uspješno je ostvaren projekt Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Knin

Taj projekt, čija vrijednost prelazi četiri milijuna kuna, pripremila je i provela Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Knin. On je s približno 42 posto sredstava financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 40 posto otpada na nacionalna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, dok je preostalih 18 posto vrijednosti projekta sufinancirala Šibensko-kninska županija kao osnivač ustanove i to zahvaljujući kreditu Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

 

Primjetno manja potrošnja 

Tim projektom energetske obnove obnovljena je cjelokupna vanjska ovojnica, zamijenjena je stolarija energetski učinkovitijom te je potpuno saniran krov smještajnog i restoranskog dijela objekta. 

Mjere energetske obnove rezultirale su smanjenjem emisije CO2 za čak 98 tisuća kilograma godišnje, a objekt je prešao iz D u energetski razred A. 

Već u prvoj, nepotpunoj sezoni grijanja, ustanova je potrošila za trećinu manje energenta za grijanje od ranijeg prosjeka i ostvarila znatne financijske uštede, a ujedno se podigla kvaliteta života korisnika usluga u domu, izvijestila je Šibensko-kninska županija.

TAGOVI