Srbija kreće s projektima energetske učinkovitosti

Autor: N.D. Objavljeno: 03.05.2021. 🕜 09:03 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbija je usvojila Zakon o energetskoj učinkovitosti i racionalnom korištenju energije

Srpska ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je povećanje energetske učinkovitosti važan projekt države koja će ga podržati značajnim ulaganjima, ali i građana, jer će oni imati manje račune zahvaljujući uštedi energije. Gostujući na TV Prva, rekla je da zbog loše izolacije Srbija troši čak četiri do pet puta više električne i toplinske energije nego u Europskoj uniji, odnosno da se oko 40 posto energije gubi jer se 
neracionalno koristi. 

"Usvojili smo Zakon o energetskoj učinkovitosti i racionalnom korištenju energije, a za mjesec dana u okviru ministarstva bit će formirana Uprava za energetsku učinkovitost", rekla je Mihajlović. Prema njezinim riječima, svi će se moći prijaviti za poticaje, kako obiteljske kuće, tako i stambene zajednice, kao i oni koji koriste peći za grijanje i žele se prebaciti na učinkovitije kotlove, plin i biomasu, koji onečišćuju manje od ostalih goriva. 

Pilot projekt

Rekla je da će ove godine raditi na povećanju energetske učinkovitosti kroz pilot projekt koji bi trebao pokazati interes građana, koliko novca ima na raspolaganju i prve rezultate te da se sljedeće godine očekuje "bum" u zamjeni prozora i vrata godina. "Očekujemo da će država trošiti najmanje 150 milijuna eura godišnje na povećanje energetske učinkovitosti, što je važna stvar za našu energetiku, ali i za svako kućanstvo, jer će svi efekte vidjeti kroz niže račune", rekla je Mihajlović. 

Kazala je da će novi zakon omogućiti više fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, kao i proizvodnih hala te da će postupak njihove ugradnje biti kraći i jednostavniji. Mihajlović kaže da su prethodno trebale oko dvije godine za izradu projekta, ishođenje građevinske dozvole i prikupljanje velikog broja papira kako bi se na obiteljsku kuću postavila FN elektrana. "Radimo na tome da ove ugovore učinimo što jednostavnijim i da ne bi trebalo proći više od dva do tri mjeseca od trenutka donošenja odluke o ugradnji solarnih panela do potpisivanja ugovora. O cijenama ovih usluga razgovarat ćemo i s projektantima", rekla je Mihajlović.

TAGOVI