Energetska učinkovitost u institucijama BiH

Autor: B.O. Objavljeno: 07.04.2021. 🕜 08:38 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

U planu je smanjenje potrošnje energije i korištenja fosilnih goriva

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na prošlotjednoj sjednici donijela trogodišnji Operativni plan za poboljšanje energetske učinkovitosti u institucijama FBiH (Operativni plan EE). 

Ovaj plan usklađen je s Akcijskim planom energetske učinkovitosti FBiH za razdoblje 2019-2021. godine, Zakonom o energetskoj učinkovitosti u FBiH i obvezama BiH iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

 

Proračunske uštede 

Cilj ovog plana je, javlja vlada FBiH, smanjenje potrošnje energije za grijanje u javnim zgradama na području FBiH, što bi trebalo rezultirati uštedama u proračunima, smanjenjem korištenja fosilnih goriva, očuvanjem prirodnih resursa i, u konačnici, smanjenjem globalnog zatopljenja (manje emisije CO2 i drugih štetnih plinova). 

Također, cilj je smanjenje potrošnje energije za 4.671.680 kW h godišnje ili 58 posto trenutačnih energetskih potreba 36 zgrada. A to bi trebalo dovesti i do financijskih ušteda od približno 2,6 milijuna kuna (685.831 KM) godišnje.

TAGOVI