Uz gradske potpore, u Beču se ozelenjavaju pročelja

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2021. 🕜 08:48 Lokacija: Beč (Austrija)

Moguće je dobiti do 6800 eura po zgradi ili kući

U Beču je s ciljem ozelenjivanja zgrada razvjen modularni sustav BeRTa koji u borbi protiv ljetnih vrućina djeluje kao prirodni klima-uređaj. Pri tome se u izdržljiva korita na pročeljima sade biljke penjačice koje se prilagođavaju obliku pročelja. Takvim ozelenjivanjem u zgradarstvu u grad se vraća priroda i time se ujedno rashlađuju ulice. Najnoviji projekt u sklopu sustava BeRTA već je primijenjen na deset različitih, zgradama 'zagušenih' mjesta. 

Prvi korak prema zelenim pročeljima zgrada je savjetovanje s bečkim centrom za ozelenjivanje zgrada GrünStattGrau koji i provodi projekt. Ako se požure s rezervacijom termina i dogovore savjetovanje u samoj zgradi, (su)vlasnici ili korisnici zgrade već i prije ljeta mogu uživati u rastu i razvoju biljaka na pročeljima. Iznos potpore za sufinanciranje troškova ozelenjavanja pročelja iznosi do 6880 eura. Nakon savjetovanja, sljedeći koraci su planiranje, predavanje i odobravanje zahtjeva za ozelenjivanje te postavljanje dva korita sa supstratom i biljkom. Naime, provedeni pilot-projekti ozelenjivanja pročelja u proteklim su godinama pokazali da troškovi nisu jedina poteškoća, već su to i složeni administrativni postupci (odobrenja, dozvole, suglasnosti i sl.). 

U svakom slučaju, ozelenjavanjem pročelja ostvaruje se čišći zrak i pozitivna mikroklima. Temperature ozelenjenih pročelja mogu biti i za 13 °C niže, čime se ujedno mogu smanjiti i emisije ugljičnog dioksida. Isto tako, ozelenjene površine pročelja čuvaju zgrade od vremenskih uvjeta i pomažu u snižavanju troškova održavanja pa i buduće obnove. Konačno, takva pročelja podižu i vrijednost nekretnine i doprinose porastu kvalitete življenja i poboljšanju zdravlja stanovnika, objavio je Inozemni ured Grada Beča.

TAGOVI