Plin umjesto ekstralakog loživog ulja

Autor: B.O. Objavljeno: 30.03.2021. 🕜 08:46 Lokacija: Slavonski Brod

Za energetsku obnovu gimnazije i osnovne škole 14 milijuna kuna

Energetska obnova Gimnazije u Novoj Gradišci i Osnovne škole Ljudevit Gaj nedavno je završena, javlja Brodsko-posavska županija

Vrijednost energetske obnove zgrade novogradiške gimnazije, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, iznosi 5,95 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima iz fonda EU-a za regionalni razvoj u iznosu od 2.548.113, 79 kuna. Ovim značajnim projektom ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 53 posto te je škola iz D prešla u energetski razred C. K tomu, smanjena je emisija ugljičnog dioksida za 69,8 posto godišnje. 

Ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik naglasila je kako je ovo bio iznimno zahtjevan projekt. Među provedenim mjerama istaknula je poboljšanje toplinske izolacije vanjskih zidova ovojnice, uvođenje nove LED rasvjete i, među ostalim, zamjenu postojeće kotlovnice na ekstralako loživo ulje ugradnjom novog plinskog kondenzacijskog uređaja.

 

Školski krov 

Za obnovu OŠ Ljudevit Gaj izdvojeno je 7,9 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Brodsko-posavska županija i Europski fond za regionalni razvoj, a bespovratna sredstva iznose 4.613.302,28 kuna. 

Ravnateljica Blagica Pečnjak, među ostalim, istaknula je kako je projektom obuhvaćena toplinska zaštita vanjskih zidova, zamjena stolarije te ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova koji su postavljeni na krovu školske građevine. Energetskom obnovom zgrade prve gradske osnovne škole ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 57,84 posto godišnje te je smanjena emisija CO2 za 65,66 posto.

TAGOVI